ANUNŢ

La 30 ianuarie 2015 s-au împlinit 120 de ani de la naşterea distinsului savant filolog Grigore NANDRIŞ, fost profesor la Universităţile din Cernăuţi, Cracovia, Oxford, ultima perioadă a vieţii sale fiind profesor titular la Catedra de filologie slavă de la Universitatea din Londra.
Tot în primul trimestru al acestui an, la 29 martie curent, se vor împlini 47 de ani de la moartea lui.
Cu prilejul acestor date, Fundaţia Culturală de Binefacere “Casa Limbii Române“ din Cernăuţi, cu sprijinul Catedrei de Filologie Română şi Clasică a Universităţii Naţionale “Iu. Fedkovyci” şi a Societăţii pentru Cultură Românească “Mihai Eminescu” din Cernăuţi organizează în ziua de 27 martie a.c., o conferinţă comemorativă – “Grigore Nandriş – savant de talie europeană” – dedicată împlinirii a 120 de ani de la naşterea fostului preşedinte al Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina, una dintre cele mai importante personalităţi ştiinţifice, culturale şi social-politice româneşti din nordul Bucovinei, originar din satul Mahala, fostul judeţ Cernăuţi.
Conferinţa se va desfăşura în Sala Roşie a Universităţii Cernăuţene. Deschiderea va avea loc la ora 11.00 cu un discurs inaugural, rostit de domnul Vasile Tărâţeanu, Membru de Onoare al Academiei Române, după care vor fi susţinute 7 comunicări (câte 15 minute fiecare), pe parcursul cărora vor fi puse în lumină diverse aspecte ale vieţii şi activităţii renumitului nostru înaintaş.
Sunt invitaţi membrii societăţilor cultural-naţionale, membrii uniunilor de creaţie, scriitorii şi ziariştii bucovineni, studenţii şi profesorii de limba şi literatura română, precum şi cei de istorie de la şcolile cu predarea în limba română din regiunea noastră.
Comitetul organizatoric

Добавить комментарий