Apărătoarea cerească a omenirii

28 08 2020 LC site BISERICA 3

La 28 august, creștinii ortodocși din Ucraina sărbătoresc, pe stil vechi, marele praznic al Adormirii Maicii Domnului, care încheie anul bisericesc. Icoana cu chipul Născătoarei de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria este relicva cea mai scumpă în fiecare familie creștină, în față căreia sunt rostite rugăciunile zilnice. Fiecare creștin o consideră pe Maica Domnului apărătoarea sa cerească. Ea a fost chemată la ceruri pentru această misiune de către Fiul ei Iisus Hristos. Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare deosebită și foarte multe biserici au fost ridicate în cinstea ei.

Adormirea Maicii Domnului este hramul principalei catedrale a Lavrei Pecerska de la Kiev. Locul unde această ctitorie urma să fie ridicată a fost indicat prin minuni săvârșite de însăși Născătoarea de Dumnezeu. La hramul acestui locaș de închinare venea permanent principele moldovean, Petru Movilă, având moșii în apropierea Kievului. Aceasta l-a făcut să se călugărească, ajungând în scurt timp arhimandrit al Sfintelor Peșteri, apoi și Mitropolit al Kievului, un apărător al întregii Ortodoxii. În catedrala Adormirii Maicii Domnului au fost depuse rămășițele sale pământești.

În cinstea Adormirii Maicii Domnului a fost numită și Biserica „volohă” din Lvov, ridicată prin donațiile făcute de boierii moldoveni, inclusiv de familia Movileștilor. Aici a fost hirotonit mitropolit Petru Movilă.

Astăzi e zi de hram și la Pătrăuții de Jos, raionul Storojineț. Frumoasa biserică din centrul acestei localități românești a fost construită cu mai bine de o sută de ani în urmă.

E zi de hram și în mai multe localități din raionul Noua Suliță.  Biserica de lemn din Berestea, sfințită în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, de asemenea, are în partea dreaptă a altarului icoana Adormirii Maicii Domnului. Vechea biserică este păstrată și astăzi, ca monument al credinței noastre, iar alături de ea, la sfârșitul secolului trecut, a fost înălțată biserica nouă, la fel cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

Maica Domnului este considerată de creștini o mijlocitoare, blândeţea însăşi, pururea rugătoare, apărătoarea celor mâhniţi, singuratici, a celor pe care nu are cine să-i iubească, să-i miluiască şi să le surâdă. Maica Domnului se află permanent în apropierea celor năpăstuiţi, lângă mamele şi copiii agresaţi şi alungaţi, lângă cei care suferă pe pat de spital sau se află în temniţă, lângă cei neputincioşi. Maica Domnului este ocrotitoarea şi ajutătoarea familiei creştine, a unităţii şi armoniei dintre soţi, dintre părinţi şi copii.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий