Aplicarea armei nucleare încă nu înseamnă câștigarea unui război

1 02 2023 F 3

Probabilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare există, dar ea este destul de mică, pentru că dictatorul rus, Vladimir Putin, nu vrea să înceapă un război în care să nu poată câștiga. Această opinie a fost exprimată de scriitorul, istoricul militar american, Max Booth, în interviul pentru RBK-Ucraina. Potrivit lui, atunci când politicienii și experții occidentali spun că nu vor să facă anumiți pași pentru că le este frică de „o escaladare ulterioară”, se referă la opțiunea nucleară. Da, aceasta este singura escaladare, cu adevărat deschisă lui Putin chiar acum. „Vreau să spun, există unele temeri că ar putea lansa o agresiune convențională împotriva țărilor neutre. Dar asta nu este o perspectivă serioasă, pentru că Putin este suficient de rațional pentru a înțelege: dacă nu poate învinge Ucraina, nu va învinge NATO. Nu este lupta pe care vrea să o înceapă”, a spus Booth.

Cu toate acestea, el crede că îngrijorarea este că, dacă Rusia va începe să piardă, Putin ar putea folosi arme nucleare și, cumva, ar escalada un al treilea război mondial. „Nu cred că asta ar trebui să ne descurajeze din mai multe motive. Putin a speculat cu arme nucleare, dar nu este nebun. Nu este sinucigaș. Nu vrea să înceapă un război pe care să nu-l poată câștiga. Și până acum s-a reținut, chiar și atunci când ucrainenii au lovit în Crimeea sau în Rusia. Se făcea că ignoră aceasta”, a spus istoricul.

El a remarcat, de asemenea, că Xi Jinping și China fac multe presiuni asupra lui Putin să nu folosească arme nucleare. Booth speră că dictatorul este suficient de inteligent pentru a înțelege asta. „Folosirea armelor nucleare încă nu înseamnă că va câștiga neapărat un război. Nu este o modalitate ușoară de a câștiga un război. Și, într-adevăr, efectele nucleare ar putea ajunge chiar în Rusia. Deci, există posibilitatea ca la un moment dat să poată folosi arme nucleare, dar ea nu este mare. Este ceva pentru care trebuie să ne îngrijorăm, dar este un eveniment cu probabilitate destul de scăzută», a adăugat scriitorul american.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий