Aprindeți candela pentru „ostașii cuvântului”

E o coincidență rară, dar foarte semnificativă. În acest an Paștele Blajinilor a coincis cu Ziua comemorării jertfelor celui de-al Doilea război mondial. Tradiția creștină s-a întrepătruns cu cea general umană, or, cinstirea predecesorilor a fost și rămâne un lucru sfânt.
Jurnaliștii și oamenii de litere români cernăuțeni din perioada postbelică… Ei au fost ostași ai cuvântului și au mânuit cea mai pașnică și eficientă armă de convingere. Au fost apărători și promotori ai limbii materne și ai culturii românești. În condițiile regimului totalitar aceasta a fost o faptă de eroism, pentru care nu au primit nici un fel de distincții. S-au mulțumit doar cu recunoștința consângenilor din regiune pentru că au asigurat continuitatea scrisului românesc în „Dulcea Bucovină”, au menținut la nivelul corespunzător presa scrisă și audiovizualul românesc, care au jucat un rol important, chiar decisiv, la renașterea națională.
Au muncit umăr la umăr, călăuziți de aceleași aspirații și înfrățiți spiritual. Acolo, în ceruri, probabil, că de asemenea, sunt împreună…
Pe filele din istoria culturii românești din Bucovina le sunt scrise numele: Vasile Levițchi, decanul scrisului românesc din această perioadă, primul redactor-șef al ziarului „Zorile Bucovinei”; Grigore Bostan, profesor universitar și poet, primul membru de onoare al Academiei Române din nordul Bucovinei din perioada contemporană, care în decursul unui sfert de veac a condus Catedra de Filologie Română și Clasică de la Universitatea cernăuțeană, unde au obținut studii majoritatea profesorilor de română și jurnaliști de la mediile de expresie română din regiune; Ion Chilaru, poet și redactor-șef al „Zorilor Bucovinei”, care a îndrăznit ca pe timpul ateismului să includă în șpalturile ziarului materiale pe teme religioase; Gheorghe Mihalcean, redactor-șef al „Zorilor Bucovinei” și primul care s-a învrednicit de titlul de „Jurnalist emerit al Ucrainei”, preluând conducerea ziarului în perioada de tranziție; Gheorghe Aiftodi, unul dintre cei mai buni jurnaliști-analiști, afirmându-și și calitățile deosebite de organizator la „Zorile Bucovinei”, audiovizualul regional și la Radio Ucraina Internațional; Ilie Ștefureac, jurnalist foarte erudit, „nănașul literar” al poeților bucovineni din generația anilor 70-80, activând ca redactor la Editura „Carpați”, iar apoi la Radio Ucraina Internațional; Ion Rusu și Tudor Neborac, care și-au început activitatea la „Zorile Bucovinei” și și-au încheiat-o la Radio Ucraina Internațional; Gheorghe Airinei și Gheorghe Frunză, foști deportați și jurnaliști „zoriști”, înzestrați cu înțelepciunea populară; Ilie Gavanos și Vasile Hlopin, foști colaboratori ai „Zorilor Bucovinei”, preferând să abordeze neordinar teme obișnuite la prima vedere; Denis Gorbatiuc, redactor-şef la Radio Ucraina Internațional, Serghei şi Ecaterina Gujuc și Serafim Șagan, lucrători fideli ai audiovizualului.

Să aprindem candela pentru acești „ostași ai cuvântului românesc”, pentru acest „detașament celest” care ne-a lăsat drept moștenire tradiția. Continuând-o, trebuie s-o facem inovatoare.

Добавить комментарий