Artiști cernăuțeni la Festivalul Tarafurilor „Constantin Lupu”, din Botoșani

Festivalul-Tarafurilor-Constantin-Lupu-Editia-a-III-a-2018

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, organizează Festivalul Tarafurilor „Constantin Lupu”. Manifestarea cultural-artistică aflată la cea de a III-a ediţie va avea loc vineri 18 mai 2018, ora 18.00 la Cinematograful Unirea din municipiul Botoşani.

Festivalul tarafurilor îşi propune să aducă un omagiu folcloristului, dirijorului şi violonistului Constantin Lupu (1951-2013). Personalitate remarcabilă a muzicii populare româneşti, Constantin Lupu a cules şi a interpretat folclor din zona Botoşanilor vreme de peste 40 de ani. Urmarea acestor căutări este volumul numit “Folclor muzical instrumental din judeţul Botoşani”, unde găsim mai bine de 300 de melodii originale, o adevărată comoară pentru folclorul românesc.

În paralel cu activitatea de cercetare folclorică, a iniţiat şi dezvoltat Taraful Datina, unde el însuşi a cântat la vioară şi a dirijat în acelaşi timp. Taraful Datina a avut un succes răsunător şi a dus muzica tradiţională din Botoşani pe mari scene ale lumii, în turnee efectuate în Europa, Asia, Africa şi America de Nord.

La manifestare vor fi prezente tarafuri renumite din județele Botoşani, Suceava (România), raionul Drochia (Republica Moldova) şi regiunea Cernăuţi (Ucraina), notează botosaninews.ro.

Lasă un răspuns