Astăzi la Chișinău și Bălți au loc alegeri locale anticipate 

images_cms-image-000045696

Astăzi, 20 Mai, în mai multe localități din R.Moldova, inclusiv în două cele mai importante orașe – Chișinău și Bălți – au loc alegeri locale.

În total, au fost deschise 312 secţii. Cele mai multe, 70 la număr, sunt în sectorul Botanica. La Râşcani activează 53 de secţii de vot, iar în sectorul Centru: 42. Locuitorii de la Buiucani votează la una din cele 41 de birouri. Tot atâtea au fost amenajate la Ciocana, iar în suburbii sunt 65 de secţii de votare. Majoritatea au fost amplasate în şcoli, grădiniţe, teatre, case de cultură şi sanatorii. Una este chiar într-o sală de fitness din sectorul Botanica. Pentru ca alegerile să fie considerate valabile, la urne trebuie să iasă cel puţin 25 la sută din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

Dacă niciunul din cei 11 candidaţi nu va acumula cel puţin jumătate din voturile alegătorilor, peste două săptămâni, în 3 iunie, va avea loc al doilea tur.

11 candidaţi doresc fotoliul de primar al Capitalei moldave, care a rămas liber din februarie, după demisia lui Dorin Chirtoacă. Majoritatea dintre ei, mai exact 10, sunt membri ai partidelor politice. Doar unul singur candidează independent.

Este vorba despre Ion Ceban (Partidul Socialiștilor din Republica Moldova), Valeriu Munteanu (Partidul Liberal), Andrei Năstase (Platforma Demnitate și Adevăr), Alexandr Roșco (Partidul Casa Noastră Moldova), Vasile Costiuc (Partidul Democrația Acasă), Constantin Codreanu (Partidul Unității Naționale), Victor Strătilă (Partidului Verde Ecologist), Maxim Brăila (Partidul Popular din Republica Moldova), Alexandra Can (Partidul Național Liberal), Silvia Radu (candidat independent) și Alexandru Mîțu (Partidul Ruso-Slavean din Moldova).

La Bălți sunt 8 candidați pentru șefia orașului: Nicolae Grigorișin (Partidul Nostru), Elena Grițco (candidat independent, chiar dacă face parte din formațiunea Partidul Nostru), Alexandru Usatîi (Partidului Socialiștilor din Republica Moldova), Arina Spătaru (Platforma Demnitate și Adevăr), Pavel Verejan (Partidului Șor), Serghei Burlacu (Partidul Unității Naționale), Simion Guțu (Partidul Acțiune și Solidaritate), Oleg Topolnițchi (Partidul Ruso-Slavean din Moldova).

Bugetul alegerilor locale noi din Republica Moldova este de peste 22,5 milioane de lei. Scrutinul este monitorizat de către observatori naționali, delegați de Promo-LEX în toate secțiile de votare deschise, precum și de observatori internaționali.

Lasă un răspuns