Aura dragostei părinteşti

Screenshot_2

Drumul spre casa părinteasca, de e lung sau de e, scurt, mai de fiecare dată este cel al mărturisirii. Îl parcurg fii şi fiice, care vin la mama şi tata cu bucuriile şi tristeţile, cu speranţele şi dezamăgirile adunate în suflet. Vin să audă cuvântul înţelept, uneori rostit mai apăsat, alteori abia şoptit, dar cu aceeaşi sinceritate şi forţă de convingere pentru înţelegerea rostului vieţii. Şi fără să-şi dea seama, fiii şi fiicele vin la casa copilăriei lor ca în faţa altarului, unde icoană e chipul mamei si cel al tatei cu aura dragostei părinteşti.

Soţii Mihai şi Ştefania Hacman din Ostriţa Herţei au crescut şi au educat cinci copii: trei feciori şi două fiice. Ei, pedagogi înnăscuţi, care au instruit copiii consătenilor, le-au dat o educaţie aleasă şi propriilor odrasle. La grija părintească a pus mâna Sa nevăzută şi Bunul Dumnezeu, înzestrându-le cu har deosebit. Feciorul mai mare, Nicolae, a îndrăgit vioara, devenind unul dintre cei mai virtuoşi violonişti din regiune. Este artist emerit al Ucrainei, profesor la Şcoala de muzică pentru copii nr. 4 din Cernăuţi, conducătorul Ansamblului de instrumente populare „Plai”, cu care întreprinde în fiecare an turnee în Occident. întreaga Europă e încântată de melodia românească „Ciocârlia”, interpretată la vioară de Nicolae Hacman. La asemenea lauri visează mai fiecare violonist.

Cel de-al doilea fiu, Serghei, a preferat ştiinţa şi este doctor în istorie, autor al unor studii, apreciate în Ucraina, România şi Moldova. Mediile bucovinene îi solicită mereu opiniile de politolog, iar cei care piui la cale proiecte de colaborare transfrontalieră trilaterală — ucraineano-româno-moldavă — îl vor printre ei.

Screenshot_3

Feciorul mai mic, Valeriu, şi-a luat zborul din casa părintească în adevăratul sens al cuvântului. A însuşit profesia de aviator şi dusurile aeriene l-au purtat prin 130 de ţări ale lumii. În prezent colonelul de aviaţie Valeriu Hacman e în rezervă. Şi spre casa părintească de la Ostriţa „zboară” cu viteza dorului.

Surorile-gemene Marcela şi Zorina au îmbrăţişat aceeaşi profesie — de medic. Marcela este neonatolog la Maternitatea nr. 1 din Cernăuţi, iar Zorina — medic-pediatru la Ambulatoriul din satul natal.

Soţii Mihai şi Ştefania Hacman se mândresc cu copiii lor şi se bucură foarte mult de nepoţi. Fiica lui Nicolae, Luciana, care de mică cânta pe scenă, acompaniată de vioara tată­ lui său, are o carieră muzicală strălucitoare în Ecuador, unde a dus-o destinul. Ea face parte din topul primelor zece interpreţi din această ţară îndepărtată. Fiul lui Serghei, Andrei, este imul dintre cei mai buni designeri la Postul de televiziune „1+1” din Kiev. Iar Valeriu a ştiut şi a reuşit să le insufle dragostea faţă de aviaţie copiilor săi — Alexei este pilot de curse internaţionale, iar Anastasia studiază la Universitatea de Aviaţie din capitală. Maxim, fiul Marcelei, este student la Universitatea din Bucureşti, iar Nazar e încă elev, dar frecventează şi Şcoala de muzică pentru copii. Cei trei copii ai Zorinei — Veronica, Alexandru şi Evelina — simt de vârstă şcolară şi, de asemenea, simt pasionaţi de artă.

Screenshot_1

Copiii şi nepoţii — flori alese în cununa părinţilor. Casa soţilor Mihai şi Ştefania Hacman se umple de lumină când se adună grămăjoară marea lor familie. Se adună cu orice ocazie şi la anumite sărbători.

În calendarul lor familial una dintre cele mai mari sărbători este ziua de naştere a mamei, Ştefania, marcată la hotarul toamnei şi iernii. Chiar dacă ea cade în zi de lucru şi fiecare este preocupat de multe treburi, e primit chiar de dimineaţă să-şi îndrepte paşii spre casa părintească, unde îi aşteaptă scumpa lor mamă, mamă-soacră şi bunică. Vin cu buchete de flori şi cu cuvinte de recunoştinţă, cu sentimente senine şi nobile, și această casă, unde pasiune a devenit înălţimea zborurilor şi armonia sunetelor muzicale, sănătatea spirituală şi cea fizică, continuă să rămână o taină înălţimea şi armonia vieţii familiale, a dragostei părinţeşti şi a celei e fiu. Şi chiar dacă în ziua de naştere a doamnei Ştefania iama îşi anunţă prezenţa, fulgii, care se aştern în curtea casei, par a fi petale din florile de măr scuturate din pomul vieţii.

Vasile CARLAŞCIUC

Libertatea Cuvântului

Добавить комментарий