Aurel Cravciuc, medic urolog: „Tratamentul e costisitor. O injecție costă cât o pensie”.

Screenshot_2

Domnul Aurel CRAVCIUC, originar din Oprişenii Hlibocii, a visat să devină medic-stomatolog, dar în cele din urmă, şi-a ales specialitatea de urolog. Absolvent al Institutului de Medicină din Cernăuţi (în prezent Universitate), timp de 23 de ani lucrează la Spitalul Clinic Regional. Fiind urolog de categorie superioară, împreună cu alţi colegi de înaltă calificare şi sub conducerea profesorului universitar, Valeri Zaiţev, efectuează operaţii foarte complicate de tratare a cancerului de prostata, lata de ce li se adresează şi pacienţi din zona vestică a Ucrainei.

„Pacienţii noştri, în marea lor majoritate, sunt oameni în vârstă, pensionari. Şi se întâmplă că vin la medic prea târziu, când boala a evoluat şi pentru a se trata bine nu le ajung mijloace băneşti: pensia e mică, iar numai o singură injecţie costă 1-2 mii grivne. Dacă ar avea asigurare medicală, atunci n-ar exista nici o problemă, lată la ce trebuie să se gândească cei care planifică reforma ocrotirii c sănătăţii” , este convins domnul Aurel Cravciuc.

„Asigurarea medicală, utilajul performant sunt factorii care ne ţin în urma ţărilor europene în ceea ce priveşte medicina”, accentuează medicul-urolog.

Şi mai există un moment psihologic şi lingvistic. Bolile urologice, în conştiinţa oamenilor simpli, sunt „boli ruşinoase” . Oamenilor în vârstă le vine foarte greu să depăşească această barieră psihologică. Iar cei de etnie română, care în viaţa lor n-au învăţat limba ucraineană, se confruntă şi cu problema lingvistică. Nu pot explica clar ce îi supără, ce îi doare. La Secţia de urologie a Spitalului Clinic Regional din Cernăuţi sunt buni specialişti de etnie română, care îi pot ajuta în această privinţă. „Adică, îi tratăm şi cu medicamente, şi cu cuvântul” , afirmă medicul Aurel Cravciuc.

Cancerul de prostată nu este un verdict, dacă se acționează rapid

Cancerul de prostată, din păcate, este una dintre cele mai răspândite boli la bărbaţii în vârstă. Ea deţine locul doi între bolile oncologice după cancerul pulmonar. Iar în unele ţări cancerul prostatic deţine „întâietatea”. Zilnic în blocul de publicitate de la posturile de televiziune neapărat sunt reclamate şi medicamentele împotriva bolilor prostatei. Publicitatea este publicitate, însă oamenii de rând au nevoie de o explicaţie clară şi pe înţeles pe care o poate da doar medicul. Anume din aceste considerente săptămânalul „Libertatea Cuvântului” i-a solicitat un interviu domnului Aurel CRAVCIUC, medic-urolog de categorie superioară de la Spitalul Clinic Regional Cernăuţi. Majoritatea întrebă­ rilor, adresate dumnealui, vin din partea cititorilor noştri.

— Ce este prostata şi care sunt funcţiile ei?

— Prostata este o glandă mică, de mărimea şi dimensiunile unei castane. Este situată sub vezica urinară şi înconjoară porţiunea superioară a uretrei — tubul care transportă urina şi sperma prin penis. La un bărbat de 20-25 de ani, prostata are o lungime de 4-4,5 centimetri, o lăţime de 3-5 centimetri şi o greutate aproxim ativ de 20 grame. Cu alte cuvinte, este un organ mic cu poziţie strategică.

Odată cu înaintarea în vârstă, prostata unui bărbat poate să crească în dimensiune. După vârsta de 40 de ani unii bărbaţi se confruntă cu probleme cauzate anume de prostată.

— Dar la ce vârstă apare cancerul de prostată?

— De regulă, această maladie se întâlneşte foarte rar la bărbaţii de 40-45 de ani. La vârsta de 50 de ani fiecare al 6- 7-lea bărbat suferă de cancer de prostată. Deci, riscurile cresc odată cu vârsta, iată de ce se recomandă ca bărbaţii, după vârsta de 50 de ani, să treacă examene medicale riguroase.

— Care sunt sim ptom ele acestei boli?

— Simptomele cancerului de prostată sunt diferite, depinde de stadiul de dezvoltare a bolii. De regulă, la etapa iniţială a bolii, când tumoarea se menţine în limita ţesutului acestei glande, nu se simte nici un disconfort. Cancerul prostatic are o evoluţie clinică lentă şi fără manifestări imediate. Urmează apoi câteva simptome, după care te poţi îngrijora şi trebuie neapărat să te adresezi medicului. Este vorba de dureri la urinare, urinări frecvente, în special noaptea, senzaţia de urinare care nu poate fi amânată, prezenţa sângelui în urină sau spermă, impotenţa.

În starea avansată a bolii sunt prezente dureri pelviene, osoase, retenţie acută de urină.

— Cum poate fi depistat cancerul de prostată?

— După cum am accentuat, cancerul de prostată are o evoluţie clinică lentă şi fără manifestări imediate. De aceea este foarte important ca bărbaţii, în vârstă de peste 50 de ani, să viziteze o dată pe an urologul, pentru un test special. în afară de aceasta, în cazul în care există suspiciunea unui cancer, trebuie făcută biopsia şi analiza sângelui, care permite dozarea unei substanţe numite antigen specific al prostatei — Prostate Specific Antigen (PSA).

Cancerul de prostată poate fi tratat?

— În momentul în care diagnosticul este pus, începe tratamentul. El depinde de etapa de dezvoltare a bolii, de starea generală a pacientului şi de vârsta lui. La etapa iniţială, când tumoarea nu s-a răspândit din limita ţesutului prostatei, se poate trata complet prin două alternative: intervenţia chirurgicală şi radioterapia externă.

Voi menţiona că asemenea intervenţii chirurgicale se fac la Spitalul Clinic Regional, unde vin la tratament şi pacienţi din regiunile învecinate. Există şi o metodă radicală — îndepărtarea prostatei. Operaţiile chirurgicale sunt efectuate sub conducerea profesorului Universităţii de Medicină Bucovineană de Stat, Valeri Zaiţev, de medicii de categoria superioară — subsemnatul şi Alexei Mândrescu.

La etapa mai avansată tratamentul indicat este cel hormonal sau radio-hormonal (se combină tratam entul horm onal cu radioterapia). în cazul cancerului cu metastaze, tratamentul hormonal este asociat cu chimioterapia.

— Cum poate fi prevenit cancerul de prostată?

— Specialiştii de la Institutul American de Cercetări în domeniul Cancerului au constatat că peste 30 la sută din bolile de cancer provin de la greşelile comise în alimentaţie. Aşadar, alimentaţia joacă un rol important în prevenirea unor astfel de boli. Se evită alimentele bogate în grăsimi, consumarea alcoolului şi tutunului. Se recomandă folosirea produselor din peşte, a legumelor şi fructelor.

— Şi în încheiere ce le-aţi dori cititorilor ziarului „Libertatea Cuvântului”, în genere cetăţenilor noştri?

— În primul rând, le doresc multă sănătate şi să se bucure cât mai mult de viaţă, iar atunci, când cineva se confruntă cu probleme de sănătate, să nu se ocupe cu autotratamentul. Să se adreseze medicului. Nu în zadar poporul nostru înţelept are o vorbă: „E mai uşor să previi boala decât s-o tratezi”.

Vasile CARLAȘCIUC

Добавить комментарий