Autorităţile asigură că pot obține date despre cetățenii care acceptă pașapoarte rusești

pasporty-770x512

Ministrul ucrainean pentru teritoriile aflate sub ocupaţie temporară, Iuri Grimceak, a declarat că autorităţile  ucrainene pot obține cu ușurință listele cetățenilor ucraineni care vor primi pașapoarte rusești, după ce Moscova a simplificat procedura de acordare a cetăţeniei ruse locuitorilor din zonele separatiste ale Donbasului, notează rador.

Întrebat de jurnalişti dacă Ucraina are mijloacele tehnice necesare pentru a identifica cetățenii care obţin pașaport rusesc, ministrul a răspuns că partea ucraineană nu are o astfel de infrastructură, dar a subliniat că „aceste date sunt parțial neclasificate în Rusia”. „Lista persoanelor care au obținut cetățenia rusă poate fi obţinută cu uşurinţă, pentru că, potrivit legislaţiei Federaţiei Ruse, deşi dubla sau tripla cetăţenie este permisă, acest lucru trebuie raportat autorităţilor.

Prin urmare, nu văd o problemă în acest sens și vom avea toate datele” – a explicat ministrul ucrainean pentru teritoriile temporar ocupate.

Amintim că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat, la 24 aprilie, un decret care permite locuitorilor din raioanele ocupate ale Donbasului să obțină cetățenia rusă printr-o procedură simplificată, iar pe 1 mai, liderul de la Kremlin a simplificat şi procedura de obținere a cetățeniei și a pașaportului rusesc în cazul refugiaţilor sau migranţilor din Crimeea și din Donbas.

Lasă un răspuns