Autoritățile au dezincriminat dobândirea ilicită de avere. Reacția UE

crop

Curtea Constituțională  a publicat motivarea deciziei sale recente de abrogare a articolului din Codul penal privind răspunderea penală pentru dobândirea ilicită a averii. Instanța a declarat că prevederea nu respectă Constituția, întrucât încalcă principiul prezumției de nevinovăție, obligând suspectul, nu procuratura, să dovedească legalitatea averii sale și astfel încalcă dreptul la un proces echitabil și la egalitatea părților.

Decizia instanței supreme a provocat controverse atât în Ucraina, cât și în străinătate, deoarece adoptarea articolului privind averile ilicite a fost una dintre obligațiile Ucrainei față de Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană în 2015, scrie Pagina de Rusia.

Reacția UE

Inițiativa Anticorupție a Uniunii Europene în Ucraina (EUACI) a publicat un comentariu despre abolirea articolului privind îmbogățirea ilegală.

Reprezentanții EUACI au contrazis argumentele Curții Constituționale. În special, instituția afirmă că instanța nu a analizat practica respectiva a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). În plus, așa cum precizează EUACI, articolul privind dobândirea ilicita a averii nu obligă în realitate pe suspect să-și dovedească nevinovăția, procuratura este cea care trebuie să se ocupe de colectarea de probe. Astfel, articolul nu încalcă principiul prezumției de nevinovăție și nu afectează garanțiile unui proces echitabil.

Lasă un răspuns