Autoritățile norvegiene doresc interzicerea vălului musulman în școlile și universitățile din țară.

burqa

O măsură radicală a fost anunţată recent în Norvegia şi vizează comunitatea musulmană. Autorităţile din această ţară doresc interzicerea vălului în clase şi în sălile de curs.

Conform Agerpres, Guvernul de dreapta norvegian şi-a anunţat miercuri această intenţie. Astfel, vălul integral, niqab şi burqa, ar putea fi interzis în clasele şi în sălile de curs din toate instituţiile şcolare şi universitare din ţară.

Ministerul Educaţiei şi al Cercetării va pune în funcţiune un mecanism pentru a se ajunge la o reglementare naţională care să interzică vălul integral în totalitate în şcoli, universităţi şi şcoli superioare.

Nu doresc un model francez, ca cineva să fie obligat să-şi ascundă credinţa. Doresc ca o tânără creştină care poartă o cruce să o poată arăta. Doresc ca un băiat evreu care poartă kippa să poată arăta acest lucru. Nu doresc o interdicţie a hijabului”, a declarat ministrul Thorbjorn Roe Isaksen.

Problema vălului integral a ajuns în dezbaterea politică recent, cu mai puţin de o lună înainte de alegerile legislative. Cu această ocazie, mai multe partide, între care şi cele care fac parte din opoziţia laburistă, s-au pronunţat pentru o astfel de interdicţie. În acest context a venit şi reacţia coaliţiei aflată la putere (n.r. – Partidul Conservator şi dreapta populistă antiimigraţie din Partidul Progresului).

Lasă un răspuns