Autoritățile vor desființa „Ukroboronprom”, concernul de stat din domeniul comerțului cu arme din Ucraina

Ukroboronprom

Concernul naţional în domeniul comerţului cu arme, „Ukroboronprom”, urmează să fie desfiinţat şi înlocuit cu un organism de stat separat, care va avea atribuţii extinse, a anunţat Serghii Krivonos, secretar adjunct al Consiliului de Apărare şi Securitate Naţională din Ucraina.

Potrivit oficialului, noua entitate va avea în subordine toate întreprinderile aflate acum sub umbrela „Ukroboronprom”.

Reforma în Ukroboronprom va contribui la reducerea riscurilor de corupție în industria de apărare”, a precizat Krivonos.

Reamintim că la sfârşitul lunii feburarie, proiectul jurnalistic „Naşi groşi” (Banii noștri) a publicat o investigaţie din care reiese că persoane cu funcţii înalte în statul ucrainean au complotat cu oficiali din concernul „Ukroboronprom”, asociația întreprinderilor din industria militară, câștigând milioane de grivne în urma achiziţiilor de piese de contrabandă din Federația Rusă.

Ancheta jurnalistică arăta că în deturnarea de fonduri ar fi fost implicat inclusiv Igor Gladkovski, fiul prim-secretarului adjunct al Consiliului Național pentru Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleg Gladkovski, demis de Poroşenko după publicarea investigaţiei.

Se presupune că Igor Gladkovski și partenerii săi au colaborat cu oficiali din domeniul apărării, cumpărând diverse piese de schimb de la traficanți ruși.

Prețurile pentru aceste piese de schimb, care adesea nu corespundeau standardelor de calitate, erau umflate de câteva ori. Ulterior, în urma colaborării cu cei din conducerea Ukroboronprom, aceste piese de schimb erau vândute uzinelor ucrainene din industria militară”, au explicat jurnaliştii proiectului „Naşi hroşi”. Aceştia au menţionat că din gruparea infracţională făceau parte, printre alţii, fostul prim-secretar adjunct al Consiliului Național pentru Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleg Gladkovski, fiul său Igor, un fost angajat al „Ukroboronprom”, Vitali Jukov și şefi din diverse structuri de apărare ucrainene.

Oleg Gladkovski era descris de jurnalişti drept un prieten al lui Petro Poroșenko, și „omul care păzeşte industria de apărare” din Ucraina, notează rador.

Добавить комментарий