Avocat: Ion Muntean este bolnav și  are nevoie de un tratament adecvat

1581589874_321321

Președintele Consiliului Regional Cernăuți, Ion Muntean, care este suspectat că ar fi primit o mită de 180.000 de dolari SUA, are nevoie de tratament, dar nu se ascunde de ancheta judiciară și este prezent la o ședințele de judecată din Kiev, declară avocatul suspectului la ședința Curții Supreme Anticorupție, notează Libertatea Cuvântului.

În special, avocatul inculpatului  a demonstrat instanței  că Muntean „nu a încercat niciodată să acționeze în detrimentul anchetei ”. În plus,  avocatul susține că  președintele Consiliului Regional Cernăuți are probleme de sănătate și are nevoie de tratament.

„Întrucât starea de sănătate a lui Ivan Nikolaevici este nesatisfăcătoare, el are nevoie de un tratament adecvat. În ciuda concluziilor medicilor, el se află astăzi  în sala de de ședințe  ( sala de judecată n.r.)», a spus avocatul.

De asemenea, avocatul lui Muntean a dat asigurări că suma de cauțiune propusă de procurori este nejustificată.  El a adăugat că  potrivit legii valoarea maximă a cauțiunii pentru acuzat în astfel de proceduri penale este de 630 mii de grivne, dar majorarea acestei sume de 24 de ori, în opinia avocatului, nu este justificată.

De menționat că Biroul Național Anticorupție din Ucraina (BNAU) a deschis un dosar penal împotriva președintelui Consiliului Regional  Cernăuți, Ioan Muntean, sub suspiciunea că a primit mită în valoare de 180.000 de dolari SUA de la un om de afaceri în schimbul facilitării dării în arendă a Sanatoriului Brusnița din raionul Chițmani. Ancheta a constatat că, în luna iulie 2019 , președintele Consiliului Regional Cernăuți a solicitat la început  400.000 dolari. În timpul negocierilor s-a căzut de acord la reducerea sumei.

Procurorii solicită instanței  o măsură preventivă sub formă de detenție pe un termen de 60 de zilei, cu posibilitatea de a plăti o cauțiune judiciară în valoare de 15,1 milioane de grivne.

Reamintim că în 2015 Ion Muntean, etnic român, a fost ales în fruntea Consiliului Regional Cernăuți. În același timp, Muntean este liderul local al partidului Batkivșcina (Patria), condus de Iulia Tymoșenko.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий