Banca Națională a Ucrainei estimează scăderea veniturilor din tranzitul de gaze cu 1 miliard de dolari

1460720954-7418
Banca Națională a Ucrainei include scăderea veniturilor din tranzitul de gaze cu 1 miliard de dolari pentru 2020 în proiecțiile sale, a declarat vicepreședintele BNU, Dmytro Sologub, într-un interviu acordat Interfax-Ucraina.

„În prezent, includem un minus de 1 miliard de dolari din prognoza tranzitului (pentru 2020), ceea ce afectează parametrii macroeconomici, dar nu va fi fatal”, a spus el.

În același timp, Sologub a spus că Banca Națională evaluează alte opțiuni pentru dezvoltarea evenimentelor, în special, absența completă a tranzitului gazului rusesc pe teritoriul Ucrainei.

„Există și alte întrebări despre situație dacă nu există nici un contract și nici un tranzit. Cum se va livra gazul în Ucraina și cum va cumpăra Ucraina gaz în general? Analizăm aceste probleme. Există două scenarii: există Nord Stream 2, există un contract, dar volumele sunt mai mici, iar cel de-al doilea este atunci când nu există nici un contract și nici un tranzit, cu siguranță evaluăm toate aceste lucruri”, a spus Sologub.

După cum s-a raportat, la 1 ianuarie 2020, expiră contractul de tranzit pe 10 ani între Naftogaz Ukrainy și Gazprom. Acesta din urmă promovează în mod intensiv proiectele Nord Stream 2 și Turkish Stream.

Opțiunea de a opri tranzitul gazelor naturale rusești prin Ucraina în 2020 după finalizarea conductei de gaz Nord Stream 2 este considerată a fi cea principală de către Naftogaz.

 

Lasă un răspuns