BBC: Marea Neagră a ajuns cea mai poluată mare din Europa (VIDEO)

b20d1b3c-e95b-4fa4-b58a-1dbeebdfe17c

BBC prezintă într-un material video situaţia dramatică a Mării Negre, care moare treptat din cauza poluării.

BBC atrage atenţia asupra faptului că Marea Neagră este tratată de zeci de ani ca un coş de gunoi al Europei de Est, în apele acesteia ajungând zilnic deşeuri. Marea Neagră are de două ori mai mult gunoi marin (adică numărul de obiecte plutitoare pe kilometru pătrat) decât Marea Mediterană: „Este cea mai gravă situaţie de acest fel din Europa”, relatează sursa citată.

Cetățenii ucraineni au fost deja avertizaţi să evite scăldatul în apa Mării Negre pentru că aceasta nu atinge standardele de siguranţă, a relatat BBC.

Atenţionarea nu i-a speriat însă pe cei hotărâţi să înoate, care ignoră pericolele şi nu realizează efectele nocive asupra sănătăţii.

Jonah Fisher de la BBC s-a alăturat cercetătorilor care încearcă să descopere dacă şi cum poate fi protejată de poluare marea din estul Europei, analizând nivelul de contaminare atât la suprafaţă, cât şi în adâncuri. Specialiştii sunt totuşi optimişti. În zonele care au fost curăţate sistematic, o ameliorare a situaţiei este deja vizibilă, lucru care le dă speranţă că Marea Neagră încă mai poate fi salvată.

Добавить комментарий