Belarus: una din liderele protestelor, Maria Kolesnikova, ar fi fost reținută la granița cu Ucraina

45E0D99F-48E6-430F-A65E-62CBB5C7E406_w1023_n_r1_st

Autoritățile de frontieră belaruse au informat că trei lideri ai protestelor anti-prezidențiale, între care Maria Kolesnikova, au ajuns, în zorii zilei, la granița cu Ucraina. Potrivit unui reprezentant al autorităților de frontieră, citat de reporterii Serviciului belarus al Europei Libere, radio Svaboda,

Maria Kolesnikova ar fi fost reținută „și este interogată” pentru a se clarifica circumstanțele prezenței ei la graniță.

Ceilalți doi, purtătorul de cuvânt a Consiliului de Coordonare al opoziției, Anton Randonkau și secretarul executiv al Consiliului, Ivan Krauțu, ar fi trecut granița în Ucraina.

Ambasada Ucrainei la Minsk a confirmat pentru Radio Svaboda că cei doi se află pe teritoriul Ucrainei, nu și Kolesnikova.

Luni se relatase că Maria Kolesnikova fusese reținută în centrul Minsk-ului de persoane în civil și băgată într-o dubă după care nimeni nu a mai avut contact cu ea.

Protestele din Belarus au izbucnit pe 9 august: opoziția și între timp sute de mii de belaruși contestă rezultatul oficial al alegerilor prezidențiale, câștigate potrivit CEC de actualul președinte Alexandr Lukașeka cu peste 80% din voturi. Protestatarii cer repetarea alegerilor sub control internațional și eliberarea din închisoare a deținuților politici și a manifestanților reținuți la proteste.

Lasă un răspuns