Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Pătrăuții de Jos, la 110 ani

FB_IMG_1566820615020

Satul Pătrăuții de Jos de pe Valea Siretului a fost în aceste zile gazda unui eveniment deosebit. S-au împlinit 110 ani de la sfințirea bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

Frumoasă, măreață, impunătoare de peste un secol se înalță această mândră biserică pe acest colț de rai, binecuvântat de Dumnezeu și apărat de Sfânta Fecioară Maria, ocrotitoarea acestui sat.

Vechea biserică, care a slujit pătrăucenilor de la 1777 până în 1909, a fost donată enoriașilor din comuna Cândești, județul Botoșani, România, și transferată în acea localitate în anul 1912. Se află și acum acolo, cu reparațiile ce au fost făcute, poartă numele Sfântului mucenic Dimitrie. La Pătrăuții de Jos, în locul unde a fost acea biserică, e acum cimitirul satului, se află acolo o capeliță.

Cu 10 ani în urmă după reparații capitale, actuala biserică a fost sfințită în prezența unui mare sobor de preoți, în frunte cu Episcopul (pe atunci) Meletie. Tot atunci i-am avut ca oaspeți pe circa 30 de enoriași, însoțiți și de doi preoți din comuna Cândești, care au adus în dar bisericii noastre o icoană, mini-machetul vechii biserici, buchete de flori. Pe neprins de veste s-au mai scurs 10 ani, s-au mai făcut unele reparații și iată că s-a hotărât resimțirea acestei biserici. Reamintim că între timp s-a început construirea a încă unei biserici la Pătrăuții de Jos cu hramul sfinților Apostoli Petru și Pavel.

În aceste zile fierbinți de la finele lunii august sute de pătrăuceni, zeci de oaspeți veniți din localitățile apropiate, peste 60 de preoți și diaconi în frunte cu două mari personalități ale ortodoxiei creștine și anume ÎPSS Mitropolitul Cernăuților și a Bucovinei Meletie și Arhimandritul, starețul mănăstirii Putna Mechisedec au poposit la noi, la Pătrăuții de Jos.

Serviciul divin a fost oficiat în altarul de vară din curtea bisericii. Mitropolitul Meletie și starețul mănăstirii Putna au rostit predicile și cuvintele de învățătură. Arhimandritul Mechisedec a dăruit bisericii pătrăucene o evanghelie. Ambii au menționat în cuvântările lor stăruința și vrednicia pătrăucenilor, i-au mulțumit parohului acestul sfânt lăcaș de închinare, protoiereului Dumitru Gavriloe, membrilor Comitetului bisericesc, membrilir corului bisericesc, tuturor celor ce au dat o mână de ajutor la pregătirea bisericii pentru sfințire. În curtea încăpătoare a bisericii noastre au fost aduse cele două Icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului de la Mănăstirea din Boian și biserica de la Crasna. Toți au avut prilejul să se închine și să se roage la ele.

Cu un scurt cuvânt de mulțumire s-a adresat către toți cei prezenți primarul satului, domnul Gheorghe Fedorean.

 Eleonora SCHIPOR

Lasă un răspuns