Biserica Ortodoxă Autocefală va crea un Vicariat pentru etnicii români din Ucraina

dsc_3286

Sinodul Bisericii Ortodoxe Autocefale din Ucrainei a decis sâmbătă crearea unui Vicariat ortodox român pentru etnicii români din Ucraina, informează agenția de presă UNIAN, citând Serviciul de presă al bisericii.

„Dreptul de autoguvernare şi de organizare va fi înscris în statutul de administrare a Vicariatului ortodox român din cadrul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, urmând ca acesta să fie elaborat împreună cu reprezentanţii organizaţiilor religioase care doresc să facă parte din Vicariat, în colaborare frăţească cu Biserica Ortodoxă Română, în conformitate cu poziţia exprimată anterior de Sfântul Sinod”, conform aceluiaşi serviciu de presă.

Potrivit acestuia, Vicariatul ortodox român va fi subordonat şefului noii Biserici Ortodoxe Ucrainene, Mitropolitul Epifanie, cu o structură administrativă specială şi dreptul de autoguvernare în componenţa Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

„În Vicariatul ortodox român vor putea intra, în mod voluntar, organizaţii religioase (comunităţi religioase şi mănăstiri) cu un număr predominant de etnici români. Pentru aceste comunităţi religioase se garantează respectarea alegerii tradiţiilor liturgice, lingvistice şi calendaristice ortodoxe române”, subliniază serviciul de presă al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

Statutul de administrare a Vicariatului român ortodox va fi adoptat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, urmând să fie aprobat de Mitropolitul Epifanie.

Potrivit site-ului Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, la şedinţa Sfântului Sinod au luat parte toţi membrii săi, cu excepţia patriarhului onorific Filaret (fără motive întemeiate) şi a arhiepiscopului de Rivne şi Ostroh, Ilarion (cu motiv întemeiat).

Добавить комментарий