Biserica „Sfânta Treime” din Mahala la ceas aniversar: 200 ani de slujire și credință ortodoxă

DSC_0237

Biserica ortodoxă cu hramul „Sfânta Treime” din comuna Mahala, un sat de vrednici și buni gospodari români situat în apropierea orașului Cernăuți, și-a sărbătorit duminică, 16 septembrie 2018, cei 200 de ani de existență.

Sfânta Liturghie prilejuită de bicentenarul sfântului lăcaș a fost oficiată de un sobor de peste 20 de preoți și diaconi, în frunte cu ÎPS Meletie, Mitropolitul Cernăuților şi al Bucovinei care a fost întâmpinat cu deosebit fast de copiii și tinerii din sat, veniți în straie naționale românești și cu flori în mâini.

Din soborul slujitor au mai făcut parte – ÎPS Longhin, Arhiepiscop de Bănceni și Prea Sfințitul Veniamin, Episcop de Hotin. Alături de ei s-au rugat protoiereul Gheorghe Moroz, parohul bisericii și protopopul al raionului Noua Suliță.

Biserica a devenit neîncăpătoare, deoarece evenimentul a adunat, practic, tot satul. În prezența a numeroși credincioși veniți să se bucure de acest moment aniversar, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită într-o ambianță de rugăciune și de profundă meditație duhovnicească.

La final, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru toți preoții, cântăreții, epitropii și binefăcătorii acestei biserici care au trecut la cele veșnice. În același timp mitropolitul Meletie l-a felicitat pe parohul bisericii și pe alți buni creștini cu această dată însemnată, oferindu-le diplome arhierești din partea Preafericitului Onufrie, Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine.

Vorbind despre împlinirea celor 200 de ani de slujire și credință ortodoxă la altarul lăcașului, părintele Gheorghe Moroz a subliniat importanța păstrării credinței strămoșești.

Trebuie menționat că lăcașul de închinăciune, care este inclus în patrimoniul național, a fost ridicat în 1818, conform unei plăcuțe comemorative amplasată pe peretele edificiului.

Sergiu Barbuța

DSC_0241 DSC_0284

Lasă un răspuns