În a treia sâmbătă a lunii mai, în Ucraina este marcată Ziua științei. Calea spre știință începe în școală și pe ea pășesc cei mai îndrăzneți și talentați. Chiar cel mai vestit savant a avut în școală un bun și modest profesor, care i-a insuflat dragostea față de cercetările științifice, l-a încurajat și l-a susținut. Nu toți elevii eminenți devin oameni de știință, dar un adevărat profesor va căuta întotdeauna să le acorde o atenție sporită și să le dezvolte capacitățile de care dispun asemenea discipoli. În Ucraina activează Academia Mică, unde se înscriu cei mai dotați copii. Astfel, încă de pe băncile școlii aceștia sunt antrenați la cercetări științifice în mai multe domenii, iar la menționarea rezultatelor lor sunt numiți neapărat și pedagogii, sub conducerea cărora ei își scriu lucrările.
Săptămâna trecută, elevii de la Academia Mică și-au susținut lucrările scrise. Este cu adevărat un concurs cu mai multe etape. Actuala a fost etapa a doua, regională. Deținătorii primelor locuri sunt menționați, obținând șansa de a participa la ultima etapă – națională. Printre premianții din anul curent sunt și cinci elevi de la cele două licee din Boian, sat cu vechi tradiții cărturărești.
Să începem cu Liceul nr.1 din centrul satului. Nichita Nelici, elev în clasa a IX-a B de la această instituție de învățământ, a câștigat cea de-a doua etapă (regională) a Concursului panucrainean de susținere a lucrărilor de cercetare în anul de învățământ 2024-2025. El și-a prezentat lucrarea la Secția Ecologie și Științe Agrare, în secțiunea „Protecția mediului și folosirea rațională a naturii”. Tema de cercetare a lui Nichita – „Impactul arderii resturilor vegetale asupra stării ecologice a solurilor și a mediului în general” – s-a dovedit a fi extrem de actuală. În lucrarea sa, elevul a examinat în detaliu efectele negative ale arderii resturilor vegetale asupra ecosistemelor naturale. Nichita a studiat modul în care acest fenomen afectează compoziția solului, fertilitatea acestuia și durabilitatea sistemelor ecologice în general. Realizarea lui Nichita Nelici a fost posibilă datorită muncii sale asidue, analizei aprofundate a temei și sprijinului îndrumătoarei sale, profesoarei de biologie, Simona Șurubari.
Iar Maria Gauca, elevă în clasa a IX-a A, a ocupat locul trei la etapa a doua (regională) a concursului național la susținerea lucrărilor de cercetare, la secțiunea Matematica aplicată cu lucrarea „Matematica și calculatorul în rezolvarea ecuațiilor algebrice”. Lucrarea ei a fost menționată pentru originalitatea și nivelul ridicat de cercetare, care au fost posibile și datorită eforturilor îndrumătoarei ei, profesoarei de matematică, Valeria Gauca.
Directoarea Liceului nr. 1 din Boian, Angela Botă, a explicat că acest succes al elevilor săi nu este întâmplător:
–La Liceul nostru funcționează o filială a Academiei Mici cu secțiunea Limba Română. Ea este condusă de profesoara de română Maria Vasilciuc. Filiala este frecventată de 12 elevi din clasele a VIII-IX. În următorul an de învățământ, elevii din clasa a V-a vor participa la realizarea Proiectului panucrainean „Știința în acțiune”. Vom îmbina studierea științelor naturii cu informatica. Datorită acestui proiect, primim materiale didactice la biologie (profesoară Simona Șurubari). La liceu se predă, după o programă aparte la științele naturale.
Ce pot să spun despre laureații noștri din anul curent? Nichita Nelici este un elev foarte dotat. Îi place și știința, dar și arta. Participă cu succes la olimpiadele de chimie și matematică. Face parte din Ansamblul de dans, din grupa teatrală. Declamă foarte frumos. Anul trecut a ocupat locul întâi pe Ucraina la concursul declamatorilor poeziilor de Taras Șevcenko. În prezent conduce parlamentul elevilor de la liceu. Zilele acestea Nichita Nelici a participat la conferința interactivă panucraineană pe teme ecologice prin Zoom. Ea a fost organizată de Academia Mică pentru tinerii cercetători.
Maria Gauca participă la olimpiadele de matematică încă din clasa a VI-a. Are o logică de matematician și aceasta se observă în lucrările prezentate de ea.
Avem proiecte și la alte discipline – istorie, matematică și engleză.
Activitatea de cercetare este foarte bine organizată și la Liceul Lider „Ion Neculce” din Boian-Hlinița. În cadrul prestigiosului Concurs național de susținere a lucrărilor științifice, desfășurat la 15 mai la Cernăuți, Gheorghe Evciuc, elev în clasa a X-a de la această instituție de învățământ, a fost distins cu Diploma de gradul III la obiectul „Dreptul” (secțiunea Filosofie și Științe sociale). În studiul său Gheorghe Evciuc a demonstrat că științele juridice sunt mereu actuale, dar au nevoie de minți curioase și curajoase. Acest succes al elevului se datorește și profesoarei Mirela Mândrescu, care l-a îndrumat și l-a însoțit în acest parcurs cu profesionalism și devotament.
O altă elevă a Liceului Lider din Boian, Elena Matei, a fost distinsă cu Diploma de gradul I la obiectul „Limba română” (secțiunea Filologie). Prin lucrarea sa Elena Matei a dat dovadă de o reală pasiune pentru filologie. Meritul acestei reușite remarcabile este împărțit cu îndrumătoarea sa, profesoara Ana Semeniuc, care a ghidat-o cu răbdare, rigoare și inspirație.
Daniela Iurcu, elevă în clasa a X-a „A”, s-a clasat pe locul I la Olimpiada Națională Online „Un pas spre cunoștințe – 2025”, la secțiunea Chimie. Această realizare este o apreciere a talentului, perseverenței și muncii asidue, depuse atât de Daniela, cât și de îndrumătoarea ei științifică, profesoara de chimie Olesea Moldovan.
–Elevii noștri sunt obișnuiți cu munca de cercetare și în fiecare an lucrările lor sunt menționate în cadrul Academiei Mici, remarcă Svetlana Gauca, directoarea Liceului Lider „Ion Neculce”. Este rezultatul direct al Societății științifice „Evrica” de pe lângă liceu. De activitatea ei răspunde directorul-adjunct Gheorghe Demenciuc. Secțiunea Ecologie este condusă de Olesea Moldovan, iar cea de Limba Română de Ana Semeniuc. Ne bucură faptul că e în creștere numărul elevilor, care frecventează Academia Mică.
Pe teritoriul satului Boian funcționează de mulți ani Stațiunea de cercetări agricole și liceul nostru are un acord de colaborare cu ea. Elevii care efectuează cercetări cu tematică ecologică frecventează des stațiunea și se folosesc de utilajele care sunt acolo. Ei primesc consultațiile respective nu numai de la profesorii noștri, ci și de la colaboratorii științifici de la stațiune. Iar aceasta asigură calitatea lucrărilor de cercetare ale elevilor.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com