Bruxelles-ul și cele cinci țări central europene încă n-au ajuns la un numitor comun în privința importului de cereale ucrainene

European Commission Executive Vice-President Valdis Dombrovskis talks to the press after the meeting of EU ministers during the ECOFIN Economic and Financial Council at the European Council building in Brussels, Tuesday, May 24, 2022. (AP Photo/Olivier Matthys)

Comisia Europeană n-a putut coordona cu Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria pozițiile privind importul de produse agricole ucrainene, transmite RMF FM. „Videoconferința vicepreședintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, cu reprezentanții a cinci țări din Europa Centrală pe tema importului de produse agricole din Ucraina s-a încheiat fără nici un acord”, se arată în mesaj. Se menționează că negocierile cu Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria vor continua luni, 24 aprilie, la nivelul miniștrilor agriculturii.

După cum notează publicația, informațiile primite de jurnalistul RMF FM indică faptul că Comisia Europeană este pregătită să extindă lista mărfurilor care vor fi interzise la importul din Ucraina. Unul dintre participanții la întâlnire a declarat pentru RMF FM că este o schimbare și discuțiile merg în direcția bună.

După invazia rusă la scară largă, porturile Ucrainei la Marea Neagră au fost blocate, forțând Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, să caute rute alternative de aprovizionare, inclusiv prin Polonia și România.

Pe parcursul anului 2022, Polonia și România au promovat împreună exportul de cereale din Ucraina. Oferta suplimentară de cereale pe piețele lor a pus presiune asupra fermierilor, deoarece a afectat prețurile și capacitatea de depozitare a cerealelor. Protestele locale împotriva guvernelor au avut loc în două țări.

Potrivit estimărilor Comisiei Europene, fermierii din Polonia, România, Ungaria, Bulgaria și Slovacia au pierdut 417 milioane de euro din afluxul de cereale ucrainene mai ieftine pe piețele lor.

Pe 28 martie, a devenit cunoscut faptul că România și Polonia negociază cu Comisia Europeană mecanisme de urmărire a exporturilor de cereale ucrainene pentru a se asigura că fermierii locali nu sunt afectați de fluxul de importuri ieftine.

Pe 30 martie, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că guvernul polonez intenționează să elaboreze reguli care să limiteze importul de cereale ucrainene în țară, pentru că „acest cereale ne destabilizează astăzi piața”. Comisia Europeană a declarat că se angajează să sprijine în continuare Ucrainei, dar importul de cereale ucrainene exercită presiune asupra țărilor vecine.

În timpul unei vizite în Polonia din 5 aprilie, Volodymyr Zelenski și Premierul Poloniei au discutat despre importul de cereale ucrainene în UE prin Polonia, despre care fermierii locali s-au plâns. Potrivit lui Zelenski, au găsit o soluție. La 9 aprilie, adjunctul ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Polonia, Janusz Kowalski, a declarat că Polonia va înceta importul de cereale ucrainene cel puțin până în iulie anul acesta.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий