Bucate tradiţionale pentru masa de Sfintele Paşti

pasca2

Pască

Ingrediente: 700 g făină, 25 g drojdie, 5 ouă, 600 g brânză (dulce sau telemea, după preferinţă), 6-7 linguri de zahăr, ½ linguriţă de sare.
Preparare. Pregătiţi un aluat din făină, un ou, 25 g drojdie, sare, 2 linguri de zahăr şi apă. Se frământă cam 20 de minute. Se lasă la dospit aproximativ o oră şi jumătate, ca să crească şi să devină pufos.
Între timp, pregătiţi compoziţia amestecând bine cu o furculiţă sau cu mixerul brânza, 4 ouă, 4-5 linguri de zahăr, un praf de sare.
După ce a crescut, împărţiţi aluatul în trei: din două părţi întindeţi câte o foaie de 2 cm grosime. Cu prima foaie „îmbrăcaţi” tava unsă cu ulei sau unt şi puneţi peste ea compoziţia de brânză. Acoperiţi-o cu cealaltă foaie de aluat. Din ultima parte de aluat, rulaţi trei bucăţi pe care le împletiţi pentru a da forma crucii de pe pască. În plus, puteţi opri puţin aluat pentru a înfrumuseţa marginile.

Cozonac 
cozonac-de-casaIngrediente: 2 pacheţele de drojdie, 0,5 cană de apă călduţă, 1,5 căni lapte cald, 6,5 căni de făină, 4 ouă, 2 albuşuri de ou bătute, o cană de unt topit, 0,5 căni stafide, 0,5 linguriţă vanilie, 0,5 cană de miere, 0,5 linguriţă sare, o cană de zahăr, 2 linguri ulei.
Pentru glazură: 1 cană de zahăr, 0,5 linguriţă de vanilie, 4 linguri de frişcă.
Preparare. Într-un castron se dizolvă drojdia în apă călduţă, se adaugă laptele cald şi 1,5 căni de făină şi se amestecă până devine o cremă fină. Se acoperă vasul şi se lasă până creşte dublu (aproximativ 3 ore, sau chiar mai mult). După ce a crescut, aluatul se apasă în jos. Se adaugă restul de ingrediente, amestecând bine. Se încorporează şi restul de făină, pe rând. Aluatul se frământă bine până când devine moale şi elastic.
Cuptorul se încălzeşte bine în prealabil. Se ung cu unt sau ulei 2 tăvi înalte pentru cozonac, în care se aşterne şi hârtie de copt. Se împarte aluatul în tăvi, astfel, încât să fie pline în proporţie de 2/3. Se acoperă tăvile şi se lasă la temperatura camerei până aluatul creşte în volum dublu (pentru o oră). Apoi tăvile se dau la cuptor şi se lasă să se coacă până coaja devine de culoare maro închis. Se scot tăvile din cuptor şi se lasă să se răcească pentru 10 minute, apoi se răstoarnă cozonacii pe o masă.
Pentru glazură ingredientele se amestecă şi se bat până devin moi. Când cozonacii s-au răcit se ung cu glazură.

Friptură de miel
3-garnituri-pentru-friptura-de-miel_size1Ingrediente: o pulpă de miel (aproximativ 2 kg), 200 g slănină afumată, o jumătate de lămâie, usturoi, cimbru, sare, piper boabe, un pahar de vin alb, 100 ml de ulei.
Preparare. Carnea se unge bine cu lămâie, cimbru şi mujdei, iar peste carnea astfel pregătită se pun felii subţiri de slănină. Se pune carnea într-un vas şi se adaugă uleiul, boabele de piper şi circa 200 ml de apă sau supă. Se dă la cuptor la foc iute. După o oră se adaugă şi vinul. Când friptura se rumeneşte, se închide focul şi se lasă să se răcească.

Miel la cuptor
pulpa-de-miel-la-cuptor-a-la-nicolai-retetele-lui-nicolai-1Ingrediente: 750 g carne de miel, 3-4 legături de ceapă verde, 1-2 legături de usturoi verde, 2 linguri unt sau 50 g ulei, 1 linguriţă făină, un pahar de bulion, suc de lămâie.
Preparare. Se taie carnea în bucăţi şi se prăjeşte în ulei, se taie ceapa şi usturoiul în cubuleţe cât mai mici şi se călesc în restul de ulei. Apoi se pun în cratiţă împreună cu carnea, se adaugă făina, bulionul îndoit cu apă, sucul de lămâie şi sarea. După ce începe să fiarbă, se dă la cuptor până scade.
Poftă bună şi Paște fericit!

Добавить комментарий