Bucovineanul Sasha Bool – printre cei mai vestiţi muzicanţi ucraineni din lume

boole_04

boole_04Recent, BBC a alcătuit rating-ul muzicienilor ucraineni recunoscuţi pe arena internaţională, printre aceştia fiind şi bucovineanul, interpretul folk Sasha Bool. În top-ul primilor zece muzicanţi din Ucraina fac parte şi grupurile “Gaidamaki”, “Daha Braha”, ONUKA etc.
Sasha Bool este numele scenic al lui Saşa Bulici, absolvent al Facultăţii de Filologie a Universităţii cernăuţene. La facultate el a început să scrie cântece şi să înveţe a cânta la chitară. Apariţia primului său album a demonstrat că este un muzicant original, poate unul din puţinii interpreţi de indi-folk în Ucraina. Autorul era conştient de faptul că interpretează muzică folk americană cu texte ucrainene. În susţinerea primului său album Sasha Bool a întreprins un turneu prin Ucraina, Belarus şi Moldova. Era în perioada Euro­mai­danului din Kiev. Sub influenţa dialogurilor cu populaţia locală şi călătoriei în Transnistria muzicantul a scris al doilea album – “Survival Folk”.
“Era în februarie 2014, în timpul revoluţiei. Am călătorit prin întreaga Ucraină, uneori având câte 20 de concerte pe zi – şi în Doneţk, şi în Lugansk. Am scris două cântece nemijlocit în Transnistria. Acolo am înţeles că în Ucraina se va repeta scenariul transnistrean”, a declarat într-un interviu interpretul ucrainean.
Albumul “Survival Folk” i-a deschis interpretului cernăuţean “calea în Europa”. În prezent el se află mai mult în Polonia, dar înţelege că în Ucraina va avea mai multe posibilităţi să se afirme ca muzicant. “În Ucraina creşte interesul faţă de noua muzică. Tot mai mulţi oameni înţeleg ce înseamnă folk”, afirmă top-interpretul Sasha Bool.

Добавить комментарий