Budapesta a deblocat semnarea declaraţiei  comune a NATO privind Ucraina

ungaria-parlament

Péter Szijjártó, ministrul maghiar de Externe, a anunțat  joi că guvernul Ungariei  a ridicat veto-ul  la declaraţia comună a  NATO privind Ucraina,întrucât propunerile părții maghiare pentru acest document au fost luate în considerare.  Declarația fost făcută într-un interviu acordat agenției de stat MTI, notează Libertatea Cuvântului.

Reamintim că Ungaria s-a opus adoptării unei declaraţii comune a ambasadorilor statelor membre ale NATO cu privire la Ucraina, întrucât documentul nu obligă Ucraina să respecte  drepturile de care a fost privată minoritatea maghiară, a anunţat miercuri ministrul de Externe.

Szijjártó Szijjártó a declarat miercuri , în cadrul Forumului Eurasia de la Budapesta, că Ungaria se opune adoptării acestei declaraţii, deoarece propunerile maghiare  au fost respinse.

El a menționat că „privarea de drepturi a minorității unuia dintre statele membre NATO merită cel puțin  menționată într-un astfel de document”. În plus, Budapesta dorea ca declarația să includă o prevedere pentru restabilirea acestor drepturi.

Ulterior, la o conferință de presă comună cu președintele rus, premierul Ungariei, Viktor Orban, a confirmat că declarația ambasadorilor NATO despre Ucraina nu va fi aprobată de partea maghiară  din cauză că  nu se ține cont de propunerile  referitoare la minoritatea maghiară din Transcarpatia.

Joi , Péter Szijjártó a declarat că Ungaria a deblocat semnarea declaraţiei  comune a NATO privind Ucraina, după ce în ultimul moment, au fost luate în considerare propunerile părții maghiare.

Добавить комментарий