„Bufet suedez” pentru elevi

100_2740_

100_2740_Este o nouă formă de alimentaţie a elevilor din clasele primare, aplicată în capitala Republicii Moldova – Chişinău. De eficienţa ei s-a convins primarul Cernăuţiului, Oleksii Kaspruk, care a vizitat Chişinăul pentru a iniţia o colaborare bilaterală între aceste oraşe. Revenind la Cernăuţi, domnul Oleksii Kaspruk a discutat problema cu specialiştii în domeniul învăţământului şi alimentaţiei publice. S-a decis să fie organizată o delegaţie şi trimisă la Chişinău pentru a se convinge de eficienţa şi comoditatea „bufetului suedez” pentru elevii din ciclul primar.

Săptămâna trecută, delegaţia cernăuţeană a şi plecat la Chişinău. Din ea au făcut parte Serghii Martiniuk, adjunctul şefului Direcţiei orăşeneşti de învăţământ, Hanna Poştari, reprezentanta sindicatului de ramură, Vasyl Paţarniuk, conducătorul Întreprinderii Mega-Krokus, care deserveşte şcolile din oraş, deputatul Consiliului Orăşenesc, Myroslav Zaiciuk, directori de şcoli şi specialişti din sfera alimentaţiei publice. Delegaţia din Cernăuţi a fost primită de viceprimarul Chişinăului, Nistor Grozavu, originar din Crasna, de conducătorii Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport a Consiliului municipiului Chişinău.
– „Bufetul suedez”, această formă nouă de alimentaţie a elevilor în şcoli, este la început de cale şi la Chişinău, ne-a comunicat directorul Gimnaziului nr. 6 din Cernăuţi, domnul Ion Ignat. Din cele circa 500 de şcoli medii de cultură generală ea a fost aplicată în peste 20 de instituţii de învăţământ. Delegaţia noastră a vizitat Liceul „Mihai Viteazul” şi Liceul „Aleksandr Puşkin”, precum şi Complexul Instructiv-Educativ din comuna Stăuceni, aflată în componenţa municipiului Chişinău. Am urmărit cum este organizată alimentaţia elevilor la aceste şcoli şi am rămas profund impresionaţi de acest „bufet suedez”. În decurs de 7 minute au servit dejunul elevii din patru clase. Copiilor li se propun mai multe bucate şi ei îşi aleg ceea ce preferă şi în cantităţile dorite. Vreau să spun că bucatele sunt gustoase şi se consumă în cantitatea propusă. Resturi aproape că nu rămân. Deci, produsele sunt folosite foarte raţional şi elevii sunt mulţumiţi. Cred că după această vizită la Chişinău, şi în şcolile din Cernăuţi vor apărea „bufete suedeze”.

Добавить комментарий