Buna Vestire sau Blagoveştenia în tradiţia popularăeste Ziua Cucului

2010-09-29_07-07-52_-_037

2010-09-29_07-07-52_-_037Sărbătorită pe 25 martie (stil nou) şi la 7 aprilie (stil vechi), Buna Vestire este cea mai veche sărbătoare dedicată Maicii Domnului. Este ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că-l va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. Este o zi din Postul Paştelui în care se mănâncă peşte.
De Blagoveştenie se spune că a sosit primăvara. Acum renasc întreaga natură şi pământul. Este ziua în care încep să se întoarcă păsările călătoare.
De fapt, în multe zone, Buna Vestire este asociată păsărilor şi chiar i se mai spune Ziua Păsărilor. Există pe alocuri credinţa că păsările care se întorc în această zi sunt întrupări ale sufletelor strămoşilor.
 În această zi se recomandă să avem bani în buzunar
Cucul are o importanţă aparte. Primul său cântat fiind considerat semnalul începutului primăverii, iar ultimul marchează începutul verii.
Se spune că în timpul iernii şi al frigului cucul devine uliu. Începând cu 25 martie, el redevine cuc şi începe să cânte până la Sărbătoarea Sânzienelor, când devine iarăşi uliu.
În alte zone se spune că, de câte ori cântă cucul, peste atâţia ani te vei căsători.
Dacă fetele vor să se căsătorească mai repede, părinţii taie craca pomului pe care a cântat cucul şi o pun în scăldătoarea fetei, pentru a avea mulţi peţitori.
Un alt obicei este legat de situaţia financiară. Chiar şi în zilele noastre sătenii se îmbracă frumos şi îşi umplu buzunarele cu bani, ca atunci când cântă cucul să-i găsească veseli şi prosperi. Dacă se întâmplă să auzi cucul nemâncat şi fără bani e un semn rău.

 Pentru împlinirea dorinţelor
Sfântul Arhanghel Gavriil este şi protectorul copiilor. De aceea, femeile care vor să devină mame e bine să ţină post negru, să bea apă sfinţită şi să se roage Maicii Domnului ca să aibă prunci.
Tot în această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni, fiindcă astfel vei avea tot anul necazuri.
În unele zone, gospodarii îşi stropesc pomii cu ţuică pentru a avea rod bogat sau aprind focuri pentru “dezmorţirea” pomilor.
Dacă în această zi va fi frumos, aşa va fi şi de Sfintele Paşti. Dacă va fi ceaţă, va fi o primăvară călduroasă.
Apicultorii scot stupii la soare ca să aibă multă miere.
Crescătorii de animale îşi scot vitele la soare, fără jug, ca să fie eliberate de poveri şi să fie sănătoase tot anul.

Добавить комментарий