Bursă prezidențială pentru succese la limba română

Screenshot_5

Anul acesta, 270 de învingători ai olimpiadelor panucrainene și concursului Micii academii de științe au primit burse din partea Președintelui. Luni, 25 noiembrie, în capitala ţării, lor li s-au înmânat diplomele de laureați ai burselor Preşedintelui Ucrainei. „Nu fiecare dintre voi va continua munca științifică, însă această bursă vă va ajuta să vă făuriți propria carieră”, a menționat ministrul Învățământului și Științei al Ucrainei, Hanna Novosad. Între bursierii Președintelui Ucrainei sunt 150 de învingători ai olimpiadelor școlare și 120 de învingători ai Micii academii. Bursă prezidențială va primi și eleva clasei a zecea de la Complexul Instructiv-Educativ din Cupca, raionul Hliboca, Ana-Renata DULGHER. Este o veste îmbucurătoare și un prilej de mândrie pentru familia ei, pentru școala unde învață. Nu este prima elevă de naționalitate română, care s-a învrednicit de o astfel de apreciere și încurajare. Și ar fi bine să avem mai mulți asemenea tineri talentați.

– Anișoara este o fată foarte harnică și sârguincioasă, ne-o caracterizează mama ei, doamna Ala Dulgher. Vrea să facă lucruri bune, pe care tinde să le realizeze. Orice rezultat pozitiv o încurajează, o bucură și ea, cu mai multă pasiune, se apucă de alte planuri. Este insistentă și vrea să se afirme din plin în viață. Este foarte sociabilă, doi ani la rând s-a odihnit într-o tabără de vară din România, și-a făcut mulți prieteni.

– Credem că orice părinte s-ar bucura dacă ar avea o fiică, aidoma Anișoarei.

– Da, orice părinte și-ar dori un asemenea copil. Și Anișoara are de la cine lua exemplu – de la sora mai mare, Inesa, care îşi face magistratura la Universitatea din Cernăuţi, la Facultatea de filologie ucraineană. Cunoaște și ea foarte bine limba ucraineană. Chiar acum, când a fost la Kiev, a comunicat cu vârstenii săi în limba ucraineană, iar aceștia s-au mirat foarte mult că o româncă vorbește atât de curat limba ucraineană. Este bine că aceste burse li se acordă celor mai talentați elevi din țară și că printre ei nimeresc și români de ai noștri. Seamănă surorilor mai mari surioara și fratele lor mai mici – Sofia și Alexei. Sofia este elevă în clasa întâi, iar Alexei frecventează grădinița.

– Anișoara are preferințe față de limba și literatura română. Aceasta va influența asupra profesiei pe care o va alege ea după absolvirea școlii medii?

– Nu știu cum va fi mai departe, dar deocamdată Anișoara a declarat că limba română este pasiunea ei și ar dori să fie pentru toată viața. Tatăl ei, Vasile Dulgher, a activat în calitate de profesor de română la Şcoala din Cupca. Timpurile sunt grele și pentru a-și întreține familia a fost nevoit să-și caute altă ocupație. Fiecare părinte visează să-și vadă copiii fericiți. Eu cred că Anișoara își va alege o profesie pe placul inimii și se va strădui să se afirme din plin în viață. Așa este caracterul ei. Iar nouă, părinților, ne este mai ușor cu asemenea fiice serioase, exigente față de sine și bune la suflet.

– Îi dorim succese fiicei Dumneavoastră, Ana-Renata Dulgher, la viitoarele olimpiade și concursuri și o cale frumoasă în viață.

Vasile CARLAȘCIUC

Screenshot_4

Добавить комментарий