Burse de studiu pentru elevii de etnie română din Ucraina

skola ucenici djeca

Elevii de etnie română din Ucraina vor beneficia de burse de studiu, iar profesorii lor vor putea urma stagii de specializare în universităţi din România, potrivit unei Hotărâri adoptate în şedinţa de Guvern de astăzi, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Guvernul României.

Conform documentului, scopul promovării şi protejării dreptului cetăţenilor ucraineni de etnie română de a studia în limba maternă.

În comunicat se precizează că Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) va acorda, într-o primă etapă, 1.000 de burse, în cuantum lunar de 200 de lei, pentru elevii etnici români cu domiciliul stabil în Ucraina, care au rezultate şcolare deosebite şi care studiază în şcolile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă, din sistemul preuniversitar de învăţământ din Ucraina.

Totodată, MRP, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, va acorda stagii de specializare în România pentru 300 de cadre didactice din şcolile româneşti din Ucraina, în scopul dezvoltării şi perfecţionării competenţelor de predare a limbii române sau în limba română.

Stagiile de specializare sunt organizate de Universitatea «Babeş-Bolyai» din Cluj-Napoca, Universitatea «Ştefan cel Mare» din Suceava, Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi şi Universitatea «Dunărea de Jos» din Galaţi.

În comunicat se mai precizează că stagii de specializare vor fi accesibile cadrelor didactice din şcolile româneşti din Ucraina care deţin diplome de studii ce permit exercitarea profesiei pe teritoriul Ucrainei, aceştia trebuind să facă dovada declarării apartenenţei la spaţiul identitar român. Selecţia cadrelor didactice se va face de către instituţiile de învăţământ superior care organizează stagiile de specializare, cu sprijinul asociaţiilor, organizaţiilor şi fundaţiilor etnicilor români din Ucraina.

Măsurile luate astăzi de Guvernul român au în vedere respectarea drepturilor la identitate lingvistică a etnicilor români din Ucraina, prin pârghii care să le asigure studiul în limba maternă.

Добавить комментарий