Bustul unui general sovietic, răsturnat de membrii unui grup naționalist în regiunea Cernighiv

384753

Jurnaliștii ucraineni au înregistrat o nouă acţiune a unui grup al naţionaliştilor ucraineni de a dărâma bustul lui Nikolai Vatutin, cunoscutul general sovietic din cel de-al Doilea Război Mondial. Primul caz a fost semnalat la sfârşitul lunii martie într-o localitate din nordul Ucrainei. Astăzi, publicaţia „Korrespondent”, a anunţat un incident similar zilele trecute, care s-a petrecut într-o altă localitate din aceeaşi regiune.

Este vorba de localităţile Feskovka şi Novi Borovîci, două sate din regiunea Cernighiv, notează deschide.md. Responsabili de răsturnarea busturilor se declară membrii grupului naţionalist „Sokol” care, în ambele cazuri, şi-au asumat acţiunilor prin câte o postare publică pe pagina lor de Facebook, în care au partajat poze din timpul acţiunilor, cât şi texte în care şi-au prezentat justificarea pentru acţiunile lor.

Membrii grupării au dărâmat cu ciocanele bustul generalului sovietic, cât şi placa de pe postament care îi indica numele, iar în locul ei ar fi ataşat un document semnat şi ştampilat de către liderii organizaţiei, prin care cer autorităţilor evacuarea a urgentă a bustului lui Vatutin din localităţile din țară.

Membrii grupului „Sokol” îl învinuiesc pe fostul erou sovietic de moartea a 400 de mii de soldaţi în timpul unor operaţiuni militare de pe teritoriul Ucrainei din anul 1943, acuzându-l pe „Călăul Roşu” că instinctele sale sadice l-ar fi împins să sacrifice nejustificat vieţile a mii de oameni pentru a-şi putea desfăşura tacticile de luptă în timpul războiului.

Naţionaliştii ucraineni fac trimitere, deasemenea, şi la o legea decomunizării, aprobată de Guvern în 2015, în care se condamnă propaganda simbolurilor comuniste şi naziste.

Lasă un răspuns