Cămaşa naţională a bunicii Maria din Costiceni

Pagina Junimea 11.09.2014 Iea Bunicii Maria din Costiceni, Raluca-Maria Rotaru (1)

Din poşta redacţiei

Pagina Junimea 11.09.2014 Iea Bunicii Maria din Costiceni, Raluca-Maria Rotaru (1)Buna ziua, frumoasă Bucovină. Mă numesc Raluca-Maria Rotaru, sunt eleva clasei a 7-a din Chişinău. Deşi locuiesc în Republica Moldova, îmi place foarte mult Bucovina cernăuţeană, îndeosebi, localiatea Costiceni, care e baştina buneilor mei. Înverzită de vegetaţie abundentă şi străbătută de o mulţime de râuri şi câmpii, zona este una pitorească, precum e şi limba, tradiţiile şi portul oamenilor săi. Vreau sa vă prezint un obiect absolut unicat şi străvechi, iia populară, brodată de bunica bunicului meu încă la finele secolului XIX, aproximativ în anul 1890.

Mămuca Maria Pâslaru (aşa era numele ei) a avut grijă să transmită generaţiilor de nepoţi – români care urmau să vină, toată măiestria de care vedeţi şi singuri că a dat dovadă, şi cu care nu ar putea să se laude mulţi artişti populari moderni. Iia este ţesută din cânepă prelucrată de mâinile proprii, poartă dantelă croşetată la mâneci şi guler, iar splendoarea ei este absolută prin ornamentul cusut în mărgele fine, cu un motiv floral şi păsărele mici, care este unul caracteristic zonei de nord a Moldovei.

Mă mândresc că pot purta această haină, care din atribut al portului popular, de care prindeau poalele cămăşii, făcute din stofă mai simplă de cânepă cu bumbac sau in s-a transformat într-un tezaur de familie, pe care-l voi păstra şi-l voi arăta copiilor mei. Fiindcă, vorbind cu cuvintele lui Ştefan cel Mare, tradiţiile nu sunt ale buneilor mei, nu sunt ale mele, ci a urmaşilor mei, şi a urmaşilor urmaşilor mei.

Raluca-Maria ROTARU

oraşul Chişinău

Lasă un răspuns