Canada susține demersurile privind desfășurarea unei misiuni de pace în estul Ucrainei

d378425e491508cf988a96ddbf53df28

Canada este dispusă să sprijine desfăşurarea unei misiuni internaționale de menținere a păcii în Donbas, estul Ucrainei, dacă aceasta va fi aprobată de către Organizaţia Națiunilor Unite – a declarat, joi, 19 aprilie, Mark Gwozdecky, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe al Canadei, scrie Rador.

„Abordarea noastră constă în identificarea posibilităţilor care să ne permită să convenim asupra unui mandat de menținere a păcii menit să ducă la atingerea principalului nostru obiectiv. În acest caz, susținem pe deplin o astfel de misiune” – a explicat Gwozdecky, în timpul unor audieri organizate în Parlamentul Canadei.

Potrivit lui Mark Gwozdecky, sarcina principală a pacificatorilor ONU trebuie să fie restabilirea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.

„Ministerul de Externe al Canadei studiază conceptul ONU al misiunii de menținere a păcii în Ucraina, ministrul canadian de externe, Chrystia Freeland, ridicând personal problema respectivă în discuţiile cu preşedintele şi premierul Ucrainei, cu secretarul de stat american și cu mulţi alţii, pentru a determina modul în care misiunea de menținere a păcii ar putea contribui la obiectivul nostru principal: sprijinirea suveranităţii și integrităţii teritoriale a Ucrainei” – a declarat secretarul de stat canadian.

Totodată, Gwozdecky a adăugat că „acum apare întrebarea dacă unii dintre partenerii necesari acestei iniţiative sunt dispuşi să accepte o astfel de misiune”.

Printre ţările care şi-au manifestat până în prezent sprijinul cu privire la desfăşurarea unei misiuni de pace în estul Ucrainei se numără Turcia, Polona, Germania, Portugalia şi Finlanda.

Lasă un răspuns