Când începe şcoala în septembrie 2018?

poza_de_titlu_5637315

Anul școlar 2018-2019 începe mai târziu decât în anii precedenți. Pentru elevi, prima zi de școală va fi pe 3 septembrie, nu pe 1 septembrie, care cade sâmbăta. În același timp, Ministerul Învățământului și Științei din Ucraina anunță că fiecare instituție de învățământ are dreptul de a alege în mod independent ziua când va avea loc primul clopoțel: sâmbătă, 1 septembrie, sau luni, 3 septembrie.

Potrivit șefei Departamentului regional Învățământ și Știință, Oxana Paliiciuk, instituțiile de învățământ din regiune sunt deja dotate în proporție de 40% cu mobilier (bănci și scaune), 45% – cu calculatoare, 15% – cu material didactic, 51% – cu manuale pentru clasele a 5-a. Până la 1 septembrie vor fi achiziţionate și manuale pentru restul claselor. De asemenea, fiecare școală din regiune va primi în dotare jucării LEGO.

Oxana Paliiciuk a menționat că din Bugetul de stat au fost alocate 13 milioane de grivne pentru dotarea claselor I din regiunea Cernăuți. Potrivit ei, sistemul educațional din regiune se confruntă cu o lipsă acută de cadre didactice. Salariile mici au rărit şi au îmbătrânit considerabil colectivele pedagogice. Totodată, mulți dintre tinerii absolvenți ai facultăților de pedagogie refuză să meargă în școli, conform repartizărilor. Paliiciuk a subliniat că această problemă a devenit foarte acută în zonele rurale.

Добавить комментарий