Când prețurile la gaz „ard” bugetele familiale

Screenshot_2

Am intrat în perioada când prețurile noi la gaz „ard” bugetele familiale. De la 1 noiembrie prețul la combustibilul albastru a crescut cu 23,5 la sută și constituie 8,59 grivne pentru un metru cub. E posibil că spre finele sezonului de încălzire acest preț ne va părea foarte convenabil, căci Guvernul ne-a dat de înțeles că la 1 mai 2019 se așteaptă o nouă majorare a prețului la gaz.

Odată ce a fost majorat prețul la gaz, este logic ca să „salte” și prețurile la energia termică. „Veșnicul optimist” Andrii Reva, ministrul Politicii Sociale, a pronosticat o creștere a prețurilor la energia termică cu 16 la sută. Unele organe locale pot să-și permită să le majoreze și mai mult.

„Calmanți” pentru nervii consumatorilor sunt subvențiile acordate de stat. Chiar în Bugetul de stat sunt prevăzute 71 miliarde grivne la acest capitol. Trezește îngrijorare alt indice: dacă anul trecut de subvenții s-au folosit 6,2 milioane de familii din Ucraina, ceea ce constituie 41,9 la sută, în actualul sezon vor apela la acest ajutor financiar circa 7 milioane de familii. Iată câte familii au fost sărăcite. După logica șocantă a unor guvernanți, care afirmă că suntem săraci, deoarece consumăm prea multe produse alimentare, reiese că ea, sărăcia, nu poate ieși din cercul vicios al prețurilor la agenții energetici, deoarece și consumul acestora e prea mare.

Lasă un răspuns