Căpuşele atacă! Patru cernăuţeni au contactat boala Lyme după ce au fost muşcaţi de insecta parazită

paduraru iuri

În această primăvară plimbările în mijlocul naturii sunt foarte periculoase. Din cauza temperaturilor ridicate căpuşele s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie şi reprezintă o adevărată ameninţare pentru sănătatea noastră.
De regulă, aceste insecte se hrănesc cu sângele animalelor, dar atacă şi oamenii. Căpuşele se ba­gă sub piele şi pot fi înlăturate cu mare greutate. Cel mai grav e că foarte multe căpuşe sunt infectate cu boli deosebit de periculoase.
În ultima perioadă tot mai multe persoane ajung la spital după au fost înţepate de căpuşe. Fenomenul i-a luat prin surprindere pe medici, iar de la începutul anului patru cernăuţeni au contactat boala Lyme, după ce au fost înţepaţi de insectele parazite. Această boală necesită tratament pe termen lung, iar în unele cazuri poate fi chiar mortală. Potrivit medicilor de la Sanepidul regional, cazuri de muşcături ale căpuşelor au fost înregistrate pe teritoriul Grădinii Botanice, străzile Feroviarilor şi Danylo Galyţkyi, precum şi în localitatea Tisăuţi (raionul Storojineţ). Medicii recomandă prezentarea de urgenţă la spital în cazul muşcăturii de căpuşă şi nu extragerea ei manuală. Potrivit spuselor medicului Iuri Păduraru (în imagine), oficial din cadrul Sanepidului regional, boala Lyme este o boală infecţioasă care afectează întregul organism, iar simptomele sunt asemănătoare altor boli fizice sau psihice. Reacţia individuală faţă de agentul patogen este diferită de la om la om, care face şi mai dificilă sarcina unui diagnostic precis. De regulă, prin muşcătura de căpuşă, împreună cu infecţia Bb (Borelia burgdorferi), se pot transmite şi alte infecţii: Babesia, Erlychia, Bar­tonela, etc.
Culegerea ciupercilor şi picnicurile în mijlocul naturii au devenit periculoase din cauza acestor insecte care sunt foarte active anume primăvara, spun specialiştii. Potrivit statisticilor morbiditatea prin borelioză (boala Lyme) transmisă omului prin muşcăturile de căpuşe este în creştere. În aceste condiţii, medicii recomandă atenţie maximă atunci când oamenii îşi aleg locurile de odihnă. Deocamdată, singura soluţie sigură de luptă împotriva căpuşelor rămâne paza bună.

Добавить комментарий