Carantina a fost anulată, restricțiile rămân

303903_104820783046574_767432588_n

Zilele acestea s-a anunțat că regimul de carantină din localitățile Doljok, Mălinești și Berestea, cauzate de pesta porcină înregistrată cu câteva luni în urmă în gospodăria de fermier „Prietenia Popoarelor” din Doljok, a fost anulat. Însă, restricțiile în privința creșterii porcinelor în aceste trei localități au rămas în vigoare. Consiliile sătești Doljok, Mălinești și Berestea au fost informate despre aceasta, precum și despre măsurile ce urmează să fie luate.
Primarul satului Berestea, dl Radu Cociurca, ne-a explicat în ce constă problema:
– Aceste restricții sunt prevăzute pe o perioadă de șase luni de la anularea carantinei. Gospodarii noștri nu au dreptul să crească porci în perioada de timp respectivă. Așa se procedează pentru ca să dispară pericolul repetării bolii infecțioase și periculoase. Îi înțeleg bine pe săteni: ei au primit cereale pentru cotele de pământ date în arendă și au cu ce crește porci, însă trebuie să mai așteptăm șase luni. Cred că pierderile vor fi recuperate mai târziu, important e să nu se repete pesta porcină.
O altă „boală cronică” îi frământă pe sătenii din această parte a raionului Noua Suliță: cea a drumurilor. Ori de câte ori este abordată problema dată la nivel raional, localnicilor li se explică – nu ajung bani.
– Sumele repartizate pentru repararea drumurilor sunt foarte mici, se arată a fi dezamăgit primarul Berestei. Iată, nu demult, împreună cu primarul de la Mălinești, dl Alexandru Mudreac, ne-am adresat Serviciului rutier să fie astupate măcar gropile de pe drumul comun ce duce de la autostrada Jitomir-Cernăuți spre satele noastre. Și ce credeți că au făcut lucrătorii serviciului de întreținere a drumurilor? Au acoperit cu asfalt câteva sute de metri de drum și s-au oprit. Am înțeles că bani le-au ajuns doar pentru aceste câteva sute de metri. Oamenii, într-adevăr sunt revoltați. Primăvara aceasta am pus mână de mână și am îndreptat o porțiune de drum acoperit cu prundiș. Au venit ploile de vară și șuvoaiele de apă, care curgeau la vale, au săpat un șănțuleț de câțiva zeci de metri drept în mijlocul drumului. Și iarăși sătenii trebuie să adune bani pentru repararea drumului?
De starea drumului neapărat va fi legată o problemă care apare la orizont: cea a școlii.
– La Berestea, de când e lumea, școala n-a avut niciodată statut de școală medie, adică absolvenții școlii noastre sunt obișnuiți cu gândul că trebuie să obțină în altă parte studii medii. Acum situația s-a complicat, fiindcă împreună cu micuții de la grădiniță școala nu are nici 50 de elevi. Într-o bună zi chestiunea poate fi pusă pe tapet: iată autobuzul pentru elevi și școala de la Berestea rămâne primară. O astfel de perspectivă nu ne bucură deloc. Ni s-a propus ca la apropiatele sesiuni ale Consiliului sătesc să discutăm problema dată. Contăm, totuși, pe faptul că la evidență se află 140 de copii de vârstă preșcolară și școlară, duși cu părinții peste hotare. Deci, ei pot reveni la baștină oricând.
După cum arată practica vieții, argumentele care se bazează pe anumite presupuneri, nu sunt luate în considerare, cu atât mai mult când este vorba de problemele școlii.

Добавить комментарий