Care sunt substanţele toxice de pe citrice de care trebuie să ne ferim

1395936639_bzc7nvlgo8id9hf

1395936639_bzc7nvlgo8id9hfCu toţii iubim citricele, fie că e vorba de portocale, mandarine, lămâi, grapefrut etc.

Substanţele benefice şi vitamina C din acestea ţin răcelile departe şi ne întăresc sistemul imunitar, mai ales în anotimpul rece.
Atunci când le consumăm o facem şi de plăcere, dar şi ca să ne îmbunătăţim sănătatea. Din păcate, există din ce în ce mai multe cazuri din care aflăm că pe coaja citricelor se regăsesc substanţe extrem de dăunătoare, dar invizibile, folosite în scopul conservării lor.
Toate citricele, mai puţin cele organice, sunt tratate cu astfel de substanţe chimice. Le veţi găsi trecute pe ambalajele sau pe etichetele ataşate săculeţilor de lămâi sau portocale.
Iată care sunt substanţele de pe citrice de care trebuie să vă feriţi:
Imazalilul – fungicid cu efect potenţial cancerigen, neurotoxic. Poate afecta funcţia de reproducere, fertilitatea şi dezvoltarea fătului sau a copiilor.
Thiabendazole – fungicid şi parazicid cu efect cancerigen şi, atunci când e în doze mari, afectează nivelul hormonilor tiroidieni.
Sodium O’Phenylphenate – dezinfectant cu efect cancerigen, toxicitate gastrointestinală sau hepatică.
Cum ne ferim de aceste substanţe?
Se recomandă spălarea fructelor cu apă caldă şi cu o perie. De asemenea, atunci când faceţi suc (fresh) este indicat să îndepărtaţi coaja sau aceasta să intre în contact cât mai puţin cu sucul obţinut.
Renunţaţi la obiceiul de a folosi coaja de citrice în preparate (gem de coajă de portocale, limonade sau coajă de lămâie rasă, pentru prăjituri).
Chiar dacă sunt mai scumpe, optaţi pentru citricele organice, crescute fără substanţe chimice.

Добавить комментарий