CÂT DE EFICIENT SUNT FOLOSITE SUBVENȚIILE PENTRU INFRASTRUCTURĂ?

Screenshot_3

Comunitățile teritorial unite au demonstrat că pot folosi în măsură deplină subvențiile acordate de stat pentru dezvoltarea infrastructurii. În anul 2018 comunitățile teritorial unite din regiunea Cernăuți au primit subvenții în sumă de 68,32 milioane grivne, rămânând nefolosite doar 30 mii grivne. Deci, au fost folosiţi 99,6 la sută din banii destinați infrastructurii. Suma subvenției, acordate comunității teritorial unite din Bugetul de stat, depinde de mărimea teritoriului și de numărul populației acesteia. Comunitățile Teritorial Unite Mămăliga și Mahala, raionul Noua Sulița, au dispus de 4.051 și respectiv de 3.078 mii grivne, însăși CTU Noua Suliță – de 3.615 mii grivne. Comunitatea Teritorial Unită Ostrița, raionul Herța, a beneficiat de 3.580 mii grivne. Ceva mai puțin – 3.561 mii grivne a primit Comunitatea Teritorial Unită din Ciudei. O altă Comunitate din raionul Storojineț, cea din Crasna, a dispus de o sumă cu mult mai modestă – de 1.315 mii grivne. În raionul Hliboca, Comunității Teritoriale Unite din Voloca i s-au repartizat 1.912 mii grivne, iar CTU Tereblecea – 1.828 mii grivne.

Datorită acestor subvenții pentru infrastructură au fost realizate 90 de proiecte, majoritatea lor au avut drept scop reconstrucția și repararea încăperilor instituțiilor de învățământ, de cultură și sanitare, procurarea tehnicii pentru întreprinderile comunale, repararea drumurilor.

În 2019 se prevede ca 33 de comunități teritorial unite din regiune să primească subvenții pentru dezvoltarea infrastructurii în sumă de 57-62 milioane grivne. Suma e în scădere, iar numărul comunităților teritorial unite – în creștere. Probabil, că prioritate vor avea noile comunități.

Contează pe asemenea subvenții și în anul 2019 Comunitatea Teritorial Unită Mămăliga. Primarul Arcadie Șova a ținut să menționeze în legătură cu aceasta:

– În comparație cu alte comunități raionale, noi am primit o sumă solidă la prima vedere. Însă este o sumă minimă pentru necesitățile noastre, a accentuat domnul Arcadie Șova. Banii au fost folosiți eficient: au fost reparate acoperișurile școlilor din Dranița și Mămăliga, incinta primăriei de la Stălinești, au fost iluminate ulițele din Dranița. Mijloacele bănești, pe care, sperăm, le vom primi în anul curent, vor fi folosite la repararea școlii din Bălcăuți, în primul rând vom schimba rețeaua termică, fiindcă ea se află într-o stare jalnică.

Lasă un răspuns