Cât pierde anual Rusia in urma sancțiunilor impuse de Occident

images_cms-image-000064216

Rusia pierde anual 6,3 miliarde de dolari în urma sancțiunilor impuse de către Occident

Un total de 159 de măsuri restrictive au fost introduse împotriva Rusiei de 62 de țări. Cele mai multe restricții au fost impuse de țările UE (25 de măsuri și daune de 2,4 miliarde de dolari), Ucraina (22 măsuri și daune de 775 milioane dolari) și SUA (nouă măsuri – 1,2 miliarde de dolari).

Împotriva Rusiei sunt impuse taxe antidumping și de protecție specială, licențe, cote, măsuri sanitare și fitosanitare, precum și sancțiuni. Metalurgia (cu daune de 4 miliarde dolari) și agricultura (1,1 miliarde de dolari) au fost afectate cel mai mult.

Ministerul Dezvoltării Economice a subliniat că unele dintre măsurile au fost între timp eliminate – este vorba despre 32 de restricții pentru mai mult de 330 milioane dolari.

Din 2014 daunele pentru economia rusă au crescut cu 3-3,5 ori, spune Serghei Afonțev, șeful departamentului de teorie economică al IMEMO RAN.

El a menționat că unele dintre măsurile impuse împotriva Rusiei nu sunt legate de sancțiuni, fiind restricții de protecție a pieței interne.

Lasă un răspuns