Duminică, 4 mai, în ziua când s-au împlinit 85 de ani de la nașterea Savantului, Pedagogului și Poetului Grigore Bostan, la Budeneț, satul său de baștină, s-a desfășurat cea de a doua ediție a Festivalului etnofolcloric „Doiniți păduri”, consacrat memoriei slăvitului fiu al acestei localități de „la poale de Carpați”. De la acel sfârșit de toamnă a anului 2004, când Grigore Bostan și-a încheiat crugul vieții, și până în prezent la Budeneț s-au făcut multe pentru înveșnicirea numelui său. Mai întâi a fost instalată o placă comemorativă pe clădirea fostei școli primare, în prezent primăria satului. Apoi, după includerea Budenețului în componența Comunității Teritoriale Ciudei, a fost ridicat bustul lui Grigore Bostan în fața Gimnaziului local. Acolo a fost amenajată și o expoziție cu materiale despre viața și activitatea acestui lider spiritual al comunității românești din regiunea Cernăuți. În 2024, cu ocazia împlinirii a două decenii de la moartea lui, a fost inaugurat Festivalul folcloric „Doiniți păduri”. Și, iată, am ajuns la a doua lui ediție. În deschiderea festivalului, de pe scena Casei de cultură primarul CT Ciudei, Anatolie Pițul, și starostele satului, Ilaria Savciuc, au declarat că personalitatea lui Grigore Bostan rămâne ca un exemplu strălucit de servire cu devotament a neamului nostru. După cum a menționat în finalul Festivalului „Doiniți păduri”, Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, Grigore Bostan, fiind savant folclorist, s-ar fi bucurat că numele lui este încununat cu un spectacol folcloric atât de amplu. Doar mai fiecare instituție școlară și preșcolară din Comunitate, au scos în scenă micile și tinerele lor talente. În programul de concert au prevalat elevii și profesorii de la Gimnaziul „Grigore Bostan” din Budeneț. Profesoara de română de la această instituție, Floarea Andrieș, sora lui Grigore Bostan, și-a amintit cum în anul 1989 a venit la Budeneț Grigore Bostan, care era pe atunci președintele Societății „Mihai Eminescu”, proaspăt constituite, și i-a insuflat pe consăteni să creeze o filială a acestei societăți.
Au urcat pe scena festivalului foștii discipoli ai lui Grigore Bostan la Catedra de Filologie Română și Clasică a Universității din Cernăuți, în fruntea căreia el a stat un sfert de veac. Cristina Paladean, actuala șefă a acestei catedre, a accentuat că merită cercetată mai riguros opera științifică a lui Grigore Bostan. Vasile Bâcu, actualul președinte al Societății „Mihai Eminescu,” a înmânat o diplomă de mențiune organizatorilor festivalului. Nicolae Șapcă, președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți, l-a evocat pe Grigore Bostan ca poet și a citit în spiritul festivalului folcloric „Sonetul Mioriței”. O altă discipolă a lui Grigore Bostan, jurnalista și cantautoarea Carolina Jitaru a interpretat la începutul festivalului și la finele lui două cântece scrise de ea pe versurile lui Grigore Bostan – „Poem bucovinean” și „Urătură pentru Țara Fagilor”.
Festivalul etnofolcloric „Doiniți păduri” a confirmat versurile profetice ale lui Grigore Bostan – „Mi se pare că vom fi cât pietrele în Carpații noștri tineri”.
„Libertatea Cuvântului” va reveni la tema dată cu un articol mai amplu.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com