Câți hamburgeri sau câte beri poate să-și cumpere un ucrainean din salariu mediu pe economie (Studiu)

norvegia-_289_rusia-_259românia-_210ucraina-_140republica_Moldova-_96_(2)2

Circa 605 batoane de ciocolată, 606 sticle de cola, 140 burgheri sau 36 de cutii de cafea. Acestea sunt produsele pe care și le poate cumpăra un ucrainean cu un salariu mediu pe economie. Dar cât își permite un rus, moldovean, român sau norvegian? Comparate, prețurile produselor selectate pentru analiză variază de la țară la țară, respectiv și cantitatea acestora scade în raport cu leafa stabilită pentru fiecare stat, scrie agora.md.

Calculele relevă că prețurile produselor cresc în fiecare țară în concordanță cu valoarea salariului mediu pe economie. Astfel, din țările selectate, Norvegia având cel mai mare salariu mediu pe economie indică și cele mai mari prețuri. De cealaltă parte, țara noastră este țara cu cel mai mic salariu mediu pe economie, de doar 190 de euro lunar, respectiv afișează și cele mai mici prețuri la produsele alimentare.

Celebrul hamburger „BIG MAC” al restaurantului McDonalds se afișează la prețuri variate în diferite țări ale lumii. Respectiv, cel mai scump „Big Mac” îl găsim în Norvegia la un preț ce depășește suma de 6 euro, pe când în Ucraina și Republica Moldova valoarea acestuia scade până la 1,37 și respectiv 2,26 euro. Astfel, în timp ce un moldovean își poate cumpăra 96 de hamburgeri din salariul lunar, un norvegian cu ușurință depășește numărul de 366 de hamburgeri.

Așadar, prețuri mici, cantități mici.

Coca Cola este cea mai bine vândută băutură răcoritoare atât pe plan național, cât și internațional. Cel mai mic preț îl găsim în Ucraina, doar câțiva cenți. În Republica Moldova putem procura o cola la circa 42 de cenți, în timp ce în Norvegia ajunge la 2 euro.

Cu un salariu mediu un ucrainean își poate cumpăra 363 de beri, în timp ce moldovenii își permit să-și procure doar 243 de beri. În topul listei sunt iarăși Norvegia și România, acolo unde oamenii își pot lua 1861 și respectiv 1090 de sticle de bere dintr-un salariu mediu pe economie.

Un baton de ciocolată „Snickers” costă 32 de cenți în Ucraina, 53 de cenți în Republica Moldova și peste un euro în Norvegia.

Un alt produs inclus în comparație este cafeaua. Am mers de această dată pe un borcan de 200 grame de cafea Nescafe Gold, pe care o găsim în toate cele cinci țări. Prețul acesteia depășește 11 euro în Norvegia în timp ce în Ucraina o putem cumpăra cu puțin peste 5 euro.

*Datele au fost colectate în baza prețurilor naționale/internaționale dar și conform salariului mediu pe economie din fiecare țară inclusă în analiză.

Добавить комментарий