Ce înseamnă victoria lui Viktor Orban pentru Ucraina (spicuiri din presă)

Hungarian Prime Minister and Chairman of FIDESZ party Viktor Orban delivers his state of the nation address in front of his party members and sypathizers at Varkert Bazar cultural center of Budapest on February 18, 2018. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Alegerile parlamentare din Ungaria au fost câștigate de coaliția de guvernământ condusă de actualul prim-ministru, Viktor Orban. Partidul său ”Fidesz” a câștigat  majoritatea constituțională în adunarea de stat a țării — 116 din 199 de locuri. Un moment important al acestui scrutin l-a constituit și votul ungurilor din Transcarpatia, o regiune unde locuiesc 155 mii de etnici maghiari, notează Vesti.ua.

Este al treilea mandat  a lui Orban în fruntea  guvernului. În campanie  el a promis să reducă impozitul pe venit și să obțină în continuare o creștere economică. Pe locul doi se situează partidul naționalist de dreapta «Jobbik» («Mișcarea pentru o Ungarie mai bună»), care va avea în legislativul de la Budapesta peste 30 de mandate.  Liderul acestui partid, Gabor Vona, a cerut schimbări în guvern și s-a opus în mod deschis politicilor promovate de Orban. Vom pleda în campania electorală pentru majorarea salariilor și atragerea în țară a sutelor de mii de maghiari, care au părăsit Ungaria pentru  a munci în Europa de Vest.

În preajma alegerilor din Ungaria în sânul comunității maghiare din Transcarpatia au avut loc o serie de evenimente curioase. La începutul lunii februarie, a fost incendiat sediul Societății Culturii Maghiare din Transcarpatia, apoi au fost reținuți câțiva zeci de  provocatori înarmați cu cuțite și măști. În ultima perioadă Ungaria și-a consolidat influența în regiune. «Dacă mai devreme  finanțau  doar școlile cu predarea în limba  maghiară, eliberau cetățenie maghiară, acum au început să  sprijine  și mediul de afaceri. Toată lumea își amintește cum în toamnă maghiarii din Transcarpatia primeau bani pentru deschiderea unor afaceri proprii cum ar fi frizerii, restaurante, agenții de turism, etc. Unica condiție era să demonstrezi că ești etnic maghiar», a declarat un antreprenor local  pentru Vesti.ua.

Pentru Ucraina, alegerile din Ungaria pot avea consecințe imprevizibile, consideră autorul articolului. În ultima perioadă relațiile dintre Budapesta și Kiev s-au deteriorat din cauza Legii Învățământului, care după  opinia autorităților maghiare încalcă drepturile  etnicilor maghiari din Ucraina  de a studia în limba lor maternă. În plus, Budapesta amenință să blocheze inițiativele Ucrainei în cadrul organizațiilor internaționale.

Prin urmare, victoria lui Orban, considerat un prieten al Kremlinului, nu poate fi în întregime benefică pentru Kiev.  Chiar dacă conflictul  legat de Legea Învățământului ar putea fi  legat de campania electorală, autoritățile maghiare  doresc să demonstreze că protejează etnicii maghiari care trăiesc în străinătate. În același timp, victoria lui Orban poate genera noi conflicte în interiorul UE. Din cauza politicii sale anti-imigrație,  Viktor Orban a intrat în mod repetat în conflict cu UE.

Добавить комментарий