Ce spun testele PISA despre calitatea școlii din Ucraina

testul-pisa-cum-poti-afla-usor-daca-esti-sau-nu-analfabet-functional-doua-modele-de-test-pisa-din-630199

În decembrie au fost date publicității rezultatele testelor PISA privind calitatea școlii. În clasamentul celor 79 de țări, Ucraina ocupă locul 39 și se poziționează între Luxemburg și Turcia. De menționat că testele PISA presupun o evaluare internațională care arată cât de pregătiți sunt elevii la matematică, științe și citire. În ceea ce privește competența de lectură, adică capacitatea de a înțelege și interpreta textele, elevii ucraineni au obținut o medie de 466 de puncte din 1.000 posibile. La matematică au obținut o medie de 453 de puncte, iar la științele naturii – 469 de puncte.

China şi Singapore, unde educaţia copiilor este prioritatea numărul 1, sunt şi anul acesta în fruntea clasamentului PISA. Din Europa se remarcă Estonia, o țara mică, din fosta URSS, care a depăşit toate marile puteri ale continentului. Rezultatele testelor au stârnit discuţii despre performanţele sistemului educaţional şi în alte ţări. De pildă, în Germania, problema care se pune este că elevii sunt doar pe locul 20 din 79. Foarte mulți sunt supărați pentru că țara este clasată în urma unora din Asia. De exemplu, America și Anglia au succese educaționale excelente, dar suferă de un număr mare de imigranți din Mexic, China și India, care scad evaluarea națională din cauza problemelor de alfabetizare. În același timp, la nivel global, studiul trage un semnal de alarmă asupra faptului că nu s-a înregistrat nicio ameliorare în cei 20 de ani, de când se fac astfel de teste.

Studiul PISA (Programme for International Student Assessment) este realizat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) şi evaluează în ce măsură elevii aflaţi aproape de finalul perioadei de educaţie obligatorie, la vârsta de 15 ani, deţin competenţele-cheie, cunoştinţele şi deprinderile de bază necesare pentru continuarea studiilor, cât şi pentru participarea la viaţa socială sau pentru integrarea pe piaţa muncii.

De menționat că Ucraina nu este țara din Europa unde copiii ar dori să se nască, dacă ar avea de ales, potrivit studiului realizat de The Economist Intelligence Unit. În clasamentul mondial al țărilor cu cele mai bune condiții pentru creșterea copiilor, Ucraina s-a situat pe locul 58 din 80 de țări analizate. Mai exact noi ne aflăm între Indonezia și Vietnam. Acesta este cel mai slab rezultat din Europa. De exemplu, Polonia s-a clasat pe locul 22, Ungaria – 26, Slovacia – 37, România – 43, Rusia – 46, Belarus – 56. Suedia, Danemarca și Norvegia ocupă primele locuri în clasamentul anunțat. Evaluarea s-a bazat pe sondajele efectuate în diferite țări. Respondenții au fost întrebați despre protecția drepturilor omului, relațiile de familie, prietenia și egalitatea, sentimentul de securitate și infrastructura pentru familiile cu copii. Performanțele slabe ale Ucrainei sunt asociate cu veniturile mici ale familiilor, instabilitatea politică, conflictul armat cu Rusia, protecție slabă a copilului și infrastructură socială subdezvoltată.

Добавить комментарий