Cea mai bună soprană din lume a fost desemnată românca Elena Moșuc

xl_avatar

Recent, Premiul „Oscar della Lirica”, cea mai prestigioasă distincție internațională a muzicii de operă (echivalentul muzical al Premiului Oscar pentru cinematografie), a fost câștigat de soprana Elena Moșuc, originară din Iași. Astfel interpreta româncă a devenit cea mai valoroasă soprană din lume, după ce a concurat cu vedetele Anna Netrebko și Anna Pirozzi, remarcă mediile din România, inclusiv „Curierul de Iași”.

Rezultatele competiţiei „Oscar dela Lirica” au fost anunţate într-o conferinţă de presă organizată la Milano, toţi laureaţii, dar şi nominalizaţii urmând să susţină un concert extraordinar la Veneţia în data de 1 octombrie 2019. Totodată, Elena Moşuc a fost desemnată de către prestigiosul site american operawire.com drept „Artistul săptămânii”.

Pe de altă parte, celebra soprană a făcut senzaţie prin rolul principal din opera Lakme, a cărei premieră a avut loc pe 28 martie la Royal Opera House din Muscat, capitala statului Oman.

„Am lucrat enorm pentru Lakme, chiar şi câte nouă ore pe zi pentru că producţia este absolut fabuloasă, dar foarte complicată. Decorurile au fost fenomenale, cu platforme plutitoare pe apă direct pe scenă, cu LED-uri care au presupus peste 250 de mişcări scenice, costume de vis”, a declarat Elena Moşuc.

Lakme este o megaproducţie internaţională la care au participat artişti de la Operele din Genova, Roma, Verona, Astana, Los Angeles, Sydney şi Beijing.

De asemenea, cu prilejul premierei din Oman, Elena Moşuc a fost invitata celebrului Ioan Holender, românul care a condus peste două decenii Opera din Viena, acesta intervievând-o pe artistă pentru o emisiune TV cu difuzare în Austria, Elveţia şi Germania.

Soprana de naționalitate româno-elvețiană, născuta în România, la Iași, Elena Moșuc a studiat la Universitatea de Muzică „George Enescu” din orașul natal. A câștigat mai multe concursuri internaționale (cel mai important fiind ARD Wettbewerb concursul televiziunilor germane în 1990 care i-a deschis drumul unei cariere internaționale) și i s-au decernat multe distincții și premii prestigioase. A fost desemnată și „Femeia Anului 2009”. În 2015 i se acordă Oscarul romanesc „Marele Premiu” al Operelor naționale din România, încununând astfel cariera sa internațională de excepție.

Lasă un răspuns