CEDO a condamnat Ucraina pentru revocarea a cinci funcționari după Maidan

thumbnail-tw-20191017122340-6523

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Ucraina pentru revocarea a cinci funcționari în cadrul vastei epurări a administrației după destituirea președintelui Viktor Ianukovici. Autoritățile trebuie să plătească fiecăruia dintre cei cinci 5.000 de euro daune morale.

Judecătorii au concluzionat, în unanimitate, că legea promulgată în octombrie 2014 de către președintele Petro Poroșenko pentru a lupta împotriva corupției și de a purifica serviciul public de directori ai fostului regim a încălcat dreptul la viața privată a cinci funcționari.

Această lege „a lustrației” nu a ținut cont de „comportamentul individual sau de implicarea oamenilor vizate în activitățile anti-democratice”, au subliniat ei.

A fost una dintre revendicările majore ale protestatarilor mișcării pro-europene Maidan.

Prin această lege, noul președinte Petro Poroșenko a lansat un val masiv de controale a funcționarilor și responsabililor politici.

Din cei cinci care au sesizat CEDO, trei au fost revocați pentru că au lucrat în funcții publice între venirea lui Ianukovici la administrația prezidențială în 2010 și plecarea sa în 2014.

Unui al patrulea i s-a reproșat că nu a completat declarația de lustrație, iar celui de-al cincilea pentru că a avut funcții în sânul Partidului Comunist înainte de 1991.

Lasă un răspuns