Cei mai tineri părinţi adoptivi din Ucraina

Screenshot_1

Vasile şi Natalia CHIRILIUC din Ropcea au reuşit să educe patru fiice, iar în prezent au cinci nepoţei

Despre acest fapt mijloacele de informare în masă au scris în repetate rânduri, deoarece e dificil să găseşti un asemenea caz. Cele două persoane tinere — de aceeaşi vârstă, Vasile şi Natalia Chiriliuc din Ropcea, raionul Storojineţ, s-au căsă­torit când ea împlinise 21 de ani, iar peste un an şi-au exprimat dorinţa de a obţine statutul de familie adoptivă.

În acel timp în vecinătate se întâmplase o mare nenorocire — murise o femeie, care avea patru copii. Toate erau fetiţe. Tatăl, amărât, nu reuşea să îngrijească de cele patru fiice. Viitorul copiilor era unul dintre cele cu puţină lumină. Acestei familii tinere i-a părut rău, că micuţele vor fi date la o Şcoală-internat şi la Casa de copii. Sfătuindu-se, soţii Chiriliuc au hotărât să ia în familia lor cele patru surioare: Natalia, Valentina, Viorica şi Nadia şi să le îngrijească ca pe ale lor.

În prezent toate fetele au familii proprii. Cea mai mare, Natalia, locuieşte în Italia, are şi o fiică, Vanessa, deja elevă în clasa a treia. Valentina s-a căsă­torit în raionul Hliboca. La timpul său fata a învăţat la Universitatea naţională de tehnologie economică din Kiev şi a obţinut diploma de manager de afaceri de hotel. Printre altele, sora ei, Nadia, de asemenea a absolvit această instituţie şi are studii analogice. Valentina, împreună cu soţul Constantin, educă doi copii — Alexandra de cinci anişori şi Maxim de şase luni. Tânăra familie a început să-şi construiască propria lor casă. Şi ultimul copil adoptiv -Viorica, după absolvirea Colegiului de medicină şi-a ales profesia de moaşă. Ea are o fetiţă, Anişoara, de 2,5 anişori. Ei trăiesc împreună cu soţul la Ropcea, în casa bunicii.

Nadia s-a căsătorit cu un băiat din Suceveni, raionul Hliboca. Ei au o fetiţă, Lenuţa, de două luni şi în momentul de faţă se află în Franţa pentru a câştiga un ban. Mai apoi vor reveni acasă, unde îşi vor construi cuibuşorul lor.

Soţii Chiriliuc, în vârstă de 36 de ani, glumesc că au deja cinci nepoţi. Printre altele, ei au făcut nuntă pentru fiecare cele patru fete şi în calitate de părinţi le-au petrecut la o căsnicie fericită.

Şi părinţii, şi copiii iubesc muzica…

Vasile şi Natalia îşi cresc şi educă într-o atmosferă caldă cei doi copii ai lor — fiul Dumitru, de 15 ani, şi Alexandru, de 12 ani. Băieţii sunt bine educaţi, ascultători, cuminţi şi ţin cont de sfaturile şi învăţăturile părinţilor, deoarece ei sunt cei mai buni pe acest pământ. Ambii au capacităţi muzicale şi artistice. Despre astfel de copii se spune că sunt talente înnăscute. Dumitru a absolvit anul trecut Şcoala de muzică din Storojineţ şi în prezent învaţă în anul I la Colegiul de arte din Cernăuţi (secţia „Arta muzicii”). Studenţii l-au ales starostele grupei şi el este unicul, care obţine bursă. Dumitru este un virtuos interpret la acordeon. Acest instrument l-a îndrăgit încă din şcoală. Simultan îşi dezvoltă capacităţile vocale şi are unele succese: el este adeseori invitat la evenimente festive. Oamenii admiră evoluarea sa în scenă, iar lui îi place să le creeze momente plăcute.

Fiul mezin, Alexandru, frecventează Şcoala de muzică din Storojineţ. Studiază vioara şi cântă în corul de băieţi al şcolii. La şcoală învaţă foarte bine ca şi fratele său mai mare şi visează să organizeze un grup muzical propriu.

Şi Dumitru, şi Alexandru au participat din clasele mici în colectivul de amatori „Izvoraş” şi grupul folcloric „Tradiţia”. Printre altele, şi Natalia, şi Vasile sunt înzestraţi cu capacităţi artistice. Ambii fac parte din colectivul de cântece şi dansuri „Tradiţia”, care a fost învingător în repetate rânduri la diferite concursuri folclorice.

Casa familiei Chiriliuc e situată lângă drumul central, pe dealul cătunului Dumbrava din Ropcea. La exterior, parcă nu se deosebeşte cu nimic de alte case, dar odată ce păşeşti în ogradă eşti copleşit de o aură deosebită: de parcă ai nimeri în lumea poveştilor. Aici totul e amenajat cu multă dragoste. Desigur că în timpul verii florile inundă curtea, bucurându-ţi privirile. Peste tot sunt aşezate figurile eroilor din poveşti sau sculpturi din lemn.

— Când reuşiţi să îngrijiţi de toate acestea, mă interesez eu.

— Nu avem timp liber deloc, răspund soţii Chiriliuc. În afară de aceasta avem şi o gospodărie mare: două vaci, 10 porci, iepuri de casă, patru câini şi două hectare de pământ, pe care cultivăm toate culturile agricole, necesare în gospodărie. Facem totul cu forţele proprii şi suntem ajutaţi de toţi copiii noştri. Foişorul acesta, care adăposteşte 22 de persoane, devine aproape neîncăpător, când ne adunăm toţi împreună. Nouă ne place când în casă e zgomotos, se adună lume, se aud glume, când există viaţă.

— Soţul meu pleacă la câştig, pe teritoriul Ucrainei. El nu are nici paşaport de străinătate, spune dna Natalia. Fiecare grivnă câştigată o cheltuim cu chibzuială, investind-o în afacere. El a absolvit la timpul său Colegiul tehnico-profesional din Hliboca, mai apoi a urmat serviciul în armată, iar eu am lucrat ca ajutor de educator la grădiniţa de copii. Când ne-am căsătorit am început totul de la zero. Dar numai prin muncă se pot obţine rezultate frumoase. Îi mulţumim lui Dumnezeu că suntem împreună şi totodată pentru ceea ce avem.

F. COSTINEAN

Добавить комментарий