CEL DE-AL 60-LEA FĂURAR AL LUI MIHAI AMIHALACHIOAIE

24 02 2021 М. АМИХ 1

Cunoscutul acordeonist, dirijor de muzică populară, simfonică și de operă Mihai Amihalachioaie, Maestru în Artă, își marchează  la 24 februarie jubileul de 60 de ani.

El s-a născut în satul Molnița, din preajma Herței. A urmat  Școala de muzică pentru copii din Herța.  Și-a făcut studiile la  Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” și la Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu” din Chișinău, pe care l-a absolvit în 1985. În anul 1997 a absolvit a doua facultate la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea dirijat muzică simfonică și de operă.

Din anul 1998 este dirijor al Filarmonicii Naționale, al Orchestrei Naționale de Cameră, al Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii din Chișinău și dirijor al Teatrului Național de Operă și Balet de la Chișinău. În perioada  2001-2002 Mihai Amihalachioaie își perfecționează măiestria cu maestrul Antoni Ros Marba la Barcelona (Spania), dirijat simfonic.

24 02 2021 М. АМИХ 2

În domeniul muzicii populare, Mihai Amihalachioaie și-a început cariera în anul 1985, în calitate de acordeonist și dirijor al Ansamblului „Busuioc Moldovenesc”.  A colaborat fructuos cu Grupul „Provincialii” din România. A efectuat turnee artistice peste hotarele: în România, Spania, Bulgaria, Germania, Franța, Italia, Marea Britanie.

În 2001, pentru întreaga sa activitate, a fost distins cu titlul onorific Maestru în Artă.

24 02 2021 М. АМИХ 3

Mihai Amihalachioaie întotdeauna este așteptat cu dar la baștină, în Molnița lui natală. Revista „Glasul Bucovinei”, care apare la Cernăuți, în unul din numerele sale a inserat un interviu cu maestrul și acordeonistul virtuos, Mihai Amihalachioaie.

(V.K.)

”Libertatea Cuvântului” – www.lzberti.com

 

https://ukposts.info/have/interviu-cu-mihai-amihalachioaie/pmiFoqJnjpqhmWg.html

Добавить комментарий