Cel mai complex actor român de film contemporan

La 28 octombrie 1931, cu 90 de ani în urmă,  în localitatea Ciucur de lângă Tighina (azi Bender) din Basarabia s-a născut celebrul actor român, Ilarion Ciobanu.

Tatăl său, Vlase, s-a angajat ca hamal în portul Constanţa, oraş în care a şi murit, într-un accident, în anul 1939, când micul Ilarion împlinise opt ani. Mama sa îşi ia copiii şi se mută la Constanţa, unde este nevoită să muncească din greu pentru a-şi întreţine familia. Ilarion Ciobanu a avut o copilărie zbuciumată. La 12 ani el este angajat ca „băiat la prăvălie”, apoi devine hamal, ţăran cu sapa, tractorist, miner, săpător, tâmplar, şofer, marinar, pescar şi altele.

La vârsta de 20 de ani trăieşte drama pierderii mamei sale, când aceasta nu împlinise 39 de ani. Tânărul Ilarion Ciobanu, care a visat toată viaţa să devină marinar, în anul 1958  intră la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, lucru pe care l-a reuşit, însă la scurt timp această instituţie de învăţământ i-a devenit plictisitoare.

În anul 1960 se filmează în pelicula „Setea”, regizată de Mircea Drăgan și Mihai Iacob, în rolul lui Mitru Moţ. În anul următor această peliculă a primit Premiul de Argint la a doua ediție a Festivalului Internațional de Film de la Moscova. După renunţarea la facultate şi debutul în „Setea”, Ilarion Ciobanu s-a angajat ca electrician la Teatrul Municipal – Teatrul Bulandra, apoi i s-a propus să treacă pe un post de actor, însă teatrul nu îl va atrage niciodată în întreaga sa carieră artistică.

Ilarion Ciobanu a jucat în peste 50 de filme româneşti, semnând şi regia a două pelicule. Unele dintre ele sunt considerate creaţii de excepţie, precum „Setea”, „Răscoala”, „Cartierul veseliei”, „Golgota”, „Columna”, „Mihai Viteazul”, „Pruncul, petrolul şi ardelenii”, serialele TV „Toate pânzele sus” şi „Lumini şi umbre”. Fiind printre cei mai distribuiţi actori înainte de 1989, Ilarion Ciobanu a jucat apoi doar ocazional.

Ilarion Ciobanu a fost omagiat, cu aplauze entuziaste, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Bucureşti din 2004, unde a primit Premiul de Excelenţă pentru contribuţia sa la arta cinematografică.

Marele actor Ilarion Ciobanu s-a stins din viaţă la 8 septembrie 2008, în urma unei boli incurabile.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului”  – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий