Cel mai mare pas spre consolidarea Europei

24 06 2022 F 5

Președintele Volodymyr Zelenski este convins că obținerea statutului de candidat al Ucrainei la aderarea la Uniunea Europeană este cel mai mare pas spre consolidarea Europei care ar putea fi făcut în vremurile noastre dificile, comunică  Ukrinform. În adresarea sa video către participanții la summit-ul UE, după ce a fost acordat Ucrainei statutul de candidat la aderare, şeful statului a menţionat: „Felicitări tuturor prietenilor noștri, tuturor liderilor-prieteni ai Ucrainei! Felicitări tuturor celor care susțin libertatea! Așa mi-am început apelul la Consiliul European pe 24 martie, acum trei luni, când v-am cerut să ne susțineți.

Și ce drum am parcurs în aceste trei luni! Noi, toți împreună: Ucraina, statele dumneavoastră și Uniunea Europeană în ansamblu.

Această cale nu este politică. Cred că acesta este ceea ce va fi întotdeauna punctul de plecare al noii istorii a Europei. Europa fără diviziune. Europa fără zone „gri”. O Europă care este cu adevărat unită și care știe să se apere pe sine, valorile, viitorul său.  Astăzi ați luat una dintre cele mai importante decizii pentru Ucraina pentru toți cei 30 de ani de independență ai statului nostru. Consider că această decizie nu este numai pentru Ucraina. E cel mai mare pas spre consolidarea Europei care ar putea fi făcut chiar acum, în timpul nostru și în condiții atât de dificile, când războiul rusesc ne testează capacitatea de a păstra libertatea și unitatea.

În a cincea zi a războiului la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei am solicitat aderarea la Uniunea Europeană. Am oferit răspunsuri extrem de rapide și de înaltă calitate la chestionarul primit de la Comisia Europeană.

Și astăzi avem rezultatul aşteptat. Astăzi aș dori să reafirm că Ucraina este capabilă să devină un membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Drapelele ucrainene și europene vor fi împreună chiar și atunci când ne vom reconstrui împreună statul după acest război”.

În încheierea adresării sale video Volodymyr Zelenski a subliniat: „Astăzi vreau să mulțumesc fiecăruia în parte și în cadrul întâlnirii noastre comune — summit-ul tuturor liderilor europeni… Vreau să le mulțumesc eroilor noștri – tuturor celor care apără independența Ucrainei cu arma în mână, apără libertatea Europei. Vă mulțumim că ați făcut posibilă o nouă istorie a Ucrainei, o nouă istorie a Europei – și mai puternică, și mai liberă”.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий