Cele mai respectate profesii din lume. Doctorii i-au întrecut pe profesori

Doctor and stethoscope,Book report

Profesia de medic este cea mai respectată în lume, reiese dintr-un sondaj recent realizat de Fundația Varkey, o organizație de caritate preocupată de îmbunătățirea standardelor de educație ale copiilor. Cercetătorii au efectutat studiul pe un eșantion de peste 35.000 de persoane, provenite din 35 de țări, scrie Libertatea.

Participanții la studiu, cu vârste între 16 și 63 de ani, au fost rugați să clasifice lista profesiilor de la cele mai respectate – cu 14 puncte, până la cel mai puțin respectate – 1 punct, potrivit weforum.org. Cele mai multe puncte le-au strâns medicii, urmați de avocați și de ingineri.

Directorii de școală au fost pe locul patru în preferințele subiecților, dar au existat și ocupații mai puțin apreciate dintre cele de pe scara pedagogică, printre care și învățătorii din învățământul secundar și primar care au ocupat locuri ceva mai jos în lista cu cele mai respectate profesii din lume.

Iată cum arată clasamentul cu cele mai respectate profesii din lume în anul 2018:

Profesie Rata medie

Doctor 11.6

Avocat 9.5

Inginer 9.1

Director de școală 8.1

Ofițer de poliție 7.8

Asistent medical 7.4

Contabil 7.3

Managerul unei administrații locale 7.3

Consultant management 7.1

Profesor de gimnaziu 7.0

Profesor de școală primară 6.4

Designer Web 5.9

Asistent social 5.8

Bibliotecar 4.6

Cele 35 de țări în care a fost realizat sondajul realizat de Fundația Varkey: Argentina, Brazilia, Canada, Chile, China, Columbia, Cehia, Egipt, Finlanda, Franța, Germania, Ghana, Grecia, Ungaria, India, Indonezia, Israel, Italia, Japonia, Malaezia, Olanda, Noua Zeelandă, Peru, Portugalia, Rusia, Singapore, Coreea de Sud, Spania, Elveția, Taiwan, Turcia, Uganda, Marea Britanie și USA.

Fundația Varkey a realizat același sondaj și în anul 2013, folosind aceeași metodă de calcul.

Atunci, pe primul loc se aflau profesorii din învățământul primar, urmați de cei din învățământul gimnazial, iar pe poziția a treia se aflau directorii de școli. Doctorii și asistenții medicali erau pe locurile patru și cinci, urmați de bibliotecari, managerii administrațiilor locale, asistenții medicali, designerii web, polițiști, ingineri, avocați, contabili și consultanții manageri.

Lasă un răspuns