Cernăuți: „Cartea românească, fără subvenţii de stat?”

70-dintre-elevi-nu-pot-scrie-coerent-nici-in-clasa-a-vi-a-18505500

Crunta realitate economică ne convinge tot mai mult că în momentul de faţă este mai uşor să scrii o carte decât s-o vezi tipărită. Şi umblă autorii, chiar şi cei cu renume, în căutarea sponsorilor. Statul, în măsura posibilităţilor, se străduieşte să finanţeze anumite proiecte de editare de carte. Aceasta se referă şi la Administraţia Regională de Stat Cernăuţi, care în anul 2016 a făcut un gest mai darnic, bucurându-i pe autorii locali şi pe cititori. Anul trecut pentru necesităţile editării de carte din Bugetul regional au fost alocate 354 mii grivne, faţă de 108 mii grivne cât a fost prevăzut în 2015.

O parte însemnată din suma alocată, 76 mii grivne, au fost folosite la scoaterea de sub tipar a volumului patru din seria „Opere alese” de Olga Kobylianska în 10 volume, ce include creaţii ale vestitei scriitoare ucrainene din perioada timpurie, care până în prezent nu au fost publicate. Administraţia Regională de Stat, de asemenea, a susţinut financiar editarea seriei de cărţi cu conţinut etnografic de Mykola Djureak, despre istoria Organizaţiei Naţionaliştilor Ucrainei şi Armatei Ucrainene de Răsculaţi în Bucovina. Lucrările respective includ materiale unice şi mărturii despre lupta de eliberare pe teritoriul regiunii. A fost finanţată o singură carte pentru copii — „Poiana ospitalieră” de Stanislava Solonar.

Au beneficiat de mijloace bugetare autorii Natalia Breanska — „Viaţa pentru Ucraina”, Maria Vlad — „Bazele eticii creştine pentru clasa a 4-a”, Natalia Fedorovyci — „Vis din Catifea şi Aur”, Olga Melenciuk — „Culorile artei”, Myroslav Lazaruk — „Poku- ţia”, Lesea Voroniuk — „Oceanul de flori al Viktoriei Kitaigorodska”, laroslava Kybici — „Năzări laremciuk”.

Finanţarea, despre care vorbim, se desfăşoară în cadrul unui program special prevăzut până în anul 2020. El este orientat la satisfacerea necesităţilor culturale şi spirituale ale locuitorilor regiunii prin editarea celor mai bune lucrări ale autorilor locali, scrise în limba de stat şi în limbi ale minorităţilor naţionale. Lucrările, care urmează să fie finanţate din Bugetul regional, sunt selectate de o comisie onorabilă.

La prima vedere pare că totul este minunat, evident că suma alocată poate fi şi mai solidă, însă înţelegem că posibilităţile unei regiuni, care în mare parte ea însăşi este subvenţionată de stat, sunt limitate. De aceea, credem că ar fi bine şi echitabil să fie finanţată măcar o carte pe an al unui autor român. Chiar în perioada sovietică, „de tristă amintire”, cum afirmă unii, în planul anual al Editurii „Carpaţi” din Ujgorod era prevăzută editarea unei cărţi (de versuri sau proză) a unui scriitor român din regiunea Cernăuţi. Era puţin, dar era lege şi ea, legea, era respectată.

Nu mai vorbesc de ideea care vine chiar din rândurile intelectualilor ucraineni — de a edita unele opere de valoare ale scriitorilor români din Bucovina în traducere ucraineană, fapt care ar contribui la îmbogăţirea reciprocă. Este un factor foarte important în condiţiile unui ţinut multicultural.

Vasile Carlașciuc

Добавить комментарий